“Ziua Mondială a Osteoporozei”, instituită de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, este marcată în fiecare an la 20 octombrie, prin diverse acţiuni, în peste 90 de ţări.
Această boală, supranumită “hoţul tăcut”, a devenit o importantă problemă de sănătate publică, cu consecinţe majore asupra populaţiei, în ultimele decenii.
Matinalii VIVA Fm au stat, azi, de vorbă cu doamna doctor endocrinolog Mirela Frăţeanu despre prejudecata conform căreia această boala ţinteşte exclusiv femeile aflate la vârsta a treia.
“Aceasta poate să fie juvenilă, prezentă la copil şi la adolescent. Osteoporoza adultului este datorată altor cauze, de regulă hormonale” a spus doamna doctor.
Osteoporoza este o boală care slăbeşte treptat oasele, acestea devenind fragile şi, pierzându-şi rezistenţa, se pot rupe foarte uşor.
Fracturile pot să apară după o cădere de la înălţime mică, ca urmare a unui strănut şi chiar prin aplecarea pentru a lega un şiret.
Orice os se poate rupe din cauza osteoporozei, dar cele mai grave fracturi şi mai frecvente sunt cele ale coloanei vertebrale şi ale şoldului.
“De obicei şi din păcate, osteoporoza este diagnosticată după ce s-a produs fractură”.
În ceea ce priveşte prevenirea osteoporozei, sportul are un rol foarte important.
“Există o relaţie directă, demonstrată, între sport, densitate osoasă şi prevenirea osteoporozei”, a mai spus doamna doctor Frăţeanu.
Potrivit datelor furnizate de OMS, în lume există peste 150 milioane de oameni care suferă de această boală.
Leave a Reply