full screen background image

Studenții încep noul an universitar

Universitatea_de_Medicina_si_Farmacie-Is     Peste 450.000 de studenții din toată țara încep miercuri noul an universitar 2014-2015, dintre care aproape 340.000 învață în universitățile stat pe locurile bugetate și pe locurile cu taxă și aproximativ 110.000 de studenți în universități particulare.

În anul universitar 2014-2015 vor intra în lichidare 135 de specializări/ programe universitare, după ce în anul 2013-2014 au intrat în lichidare 186.

Festivități de deschidere a anului universitar 2014-2015 vor avea loc miercuri în Capitală la Universitatea Politehnica, Școala Națională de Studii Politice și Administrative, Academia de Studii Economice, Universitatea din București și Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară. Universitatea Tehnică de Construcții va avea festivitatea luni.

Ministerul Educației Naționale a dispus pentru anul universitar 2014-2015 efectuarea de activități de control, în mod direct, precum și în colaborare cu Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior, pentru trei universități, potrivit unei hotărâri de guvern.

Cele trei instituții care vor fi monitorizate sunt: Universitatea “Bioterra” din București, în baza Raportului Corpului de control al ministrului Educației Naționale, Universitatea Română de Științe și Arte “Gheorghe Cristea” din București, în baza comunicării ARACIS, ca urmare a depășirii termenului de depunere a dosarului pentru evaluare instituțională, Universitatea “Apollonia” din Iași, în baza Raportului Corpului de control al ministrului Educației Naționale și al Raportului ARACIS privind nerespectarea standardelor de calitate și acordarea calificativului ”Lipsă de încredere”, prevede actul normativ.

“Structurile și specializările/programele de studii cuprinse în proiectul de act normativ, potrivit legii, au avut la bază: crearea premiselor pentru asigurarea unui echilibru corespunzător între studiile de licență și studiile de masterat; implicarea comunității academice în prospectarea cererilor sociale și economice de calificări universitare, în organizarea fluxurilor studențești și a programelor de studii în funcție de aceste cereri, astfel încât să sporească în mod notabil contribuția învățământului superior la orientarea și accelerarea schimbărilor din societatea noastră. În acest sens, Senatele universitare elaborează planuri strategice de dezvoltare instituțională, în special centrate pe programe de studii și de cercetare și încheie contracte instituționale cu Ministerul Educației Naționale prin care își asumă responsabilitatea publică a cheltuirii eficiente a fondurilor bugetare ce le sunt alocate”, se arată în nota de fundamentare a hotărârii de guvern.

comments

comments




Leave a Reply

avatar