full screen background image

Muzeu al psihiatriei locale, în Siret

spital vechi siret     Pavilionul-cazarmă din administrarea Consiliului Local Siret este scos din funcţiune, urmând a fi demolat.

Aceasta după ce aleşii judeţeni au aprobat trecerea imobilului din domeniul public în domeniul privat al judeţului Suceava.

Pavilionul-cazarmă a găzduit Spitalul de neuropsihiatrie infantilă Siret şi Centrul de plasament nr. 6, autorităţile locale din Siret intenţionând să treacă la demolarea clădirii cu subsol, parter şi două etaje care, nemaifiind folosită de circa 20 de ani, se află într-o avansată stare de degradare.

Din cauza condiţiilor proaste de asistenţă şi îngrijire a minorilor cu dizabilităţi neuropsihice, pavilionul-cazarmă a avut parte de o faimă proastă atât la nivel naţional, cât şi internaţional, însă odată cu trecerea anilor, inclusiv cu sprijinul unor organizaţii de întrajutorare străine, copiii respectivi au fost mutaţi în centre moderne.

Primarul oraşului Siret, Adrian Popoiu, susţine că din cauza structurii slăbite şi gemenilor cu care ar fi infestate zidurile imobilului nu i se mai poate da o altă destinaţie.

Popoiu: “Acea clădire a devenit una de tristă amintire, în 30 şi ceva de ani găzduind nişte copii nevinovaţi. Din nefericire, din anul 2001, nu am mai făcut nimic acolo, nici noi, Consiliul Local, şi nici Consiliul Judeţean. Am încercat să facem acolo locuinţe sociale sau locuinţe pentru tineri, însă structura de rezistenţă nu mai permite acest lucru. Mai mult de atât, toată lumea se fereşte de această clădire, motivat de faptul că pereţii sunt îmbibaţi de tot felul de elemente dăunătoare sănătăţii”.

Consilierul PDL, Tudor Plăcintă, a precizat că, deoarece clădirea cu pricina nu a făcut cinste judeţului Suceava şi României, în zonă ar putea fi ridicat un monument, astfel încât “despre ororile care s-au petrecut acolo să se ştie, iar ceea ce s-a întâmplat să nu se mai întâmple niciodată”.
Popoiu: “O a să încercăm să facem un muzeu al psihiatriei locale, să arătăm şi celor care vin după noi ororile vremurilor apuse”.

comments

comments




Leave a Reply

avatar