Bugetul local al municipiului Suceava va avea parte de o rectificare pozitivă, cu suma de circa 6 milioane de lei.
Demersul survine încasărilor care, la anumiţi indicatori, au depăşit nivelurile aprobate la început de nou an bugetar, iar la alţii acestea sunt foarte aproape de realizare.
Astfel, în urma analizei contului de execuţie bugetară, primită de al Trezoreria municipiului Suceava, în data de 15 septembrie, s-a constatat că pe primele 3 trimestre ale anului, veniturile sunt cuprinse între 86,21% şi 121,32%.
În consecinţă, în cadrul secţiunii de funcţionare, rectificarea pozitivă se bazează pe 100.000 de lei, reprezentând impozit pe profit încasat de la societatea comercială de utilităţi comunale ACET Suceava; cote defalcate din impozitul pe venit, în valoare de 2,5 milioane de lei; impozit pe clădiri de la persoanele juridice, în sumă de 1 milion de lei; venituri din amenzi şi alte sancţiuni, în total de 2,26 de milioane de lei, precum şi pe alte impozite şi taxe pe proprietate, în cuantum de 5.000 de lei.
Printre factorii care au condus la o execuţie peste nivelul prevederilor iniţiale, dar şi la îmbunătăţirea încasărilor din perioada amintită se numără reevaluările efectuate de companiile Selgros, Metro Cash&Carry, Iulius Mall, Development şi Pricepton Investments&Real Estate Development.
De asemenea, un rol important în sporirea aportului la bugetul local revine intensificării măsurilor de executare silită, prin popriri şi sechestre.
În cadrul secţiunii de dezvoltare, se rectifică în plus veniturile din valorificarea unor bunuri, respectiv cele realizate de ACET, prin vânzarea unor mijloace fixe în valoare de 52.000 de lei; 5.000 de lei sunt venituri din comisionul de 1% aplicat la valoarea de vânzare a locuinţelor ANL, iar 100.000 de lei reprezintă venituri din ratele încasate în urma înstrăinării cabinetelor medicale.
Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice menţionează că “sumele rezultate din vânzarea, în condiţiile legii, a unor bunuri aparţinând domeniului privat al unităţilor administrativ-teritoriale se constituie integral în venituri ale bugetelor locale şi se cuprind în secţiunea de dezvoltare, numai după încasarea lor”.
Leave a Reply