full screen background image

Zona centrală a Sucevei nu va mai fi modernizată cu fonduri europene

Palatul adminstrativ     Autorităţile sucevene renunţă la demersurile de obţinere de finanţare europeană pentru proiectul de reabilitarea zonei centrale a municipiului Suceava.

Şeful administraţiei locale, Ion Lungu, spune că, în cadrul programării europene 2014-2020, lucrurile se mişcă greu, acordul de finanţare întârziind la semnare, iar procedurile specifice nefiind demarate încă.

În aceste circumstanţe, proiectul  de reabilitare a pietonalului, străzilor şi iluminatului public din jurul Platului Administrativ va fi depus în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), coordonat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

Lungu: “Vom aproba indicatorii pe Programul Naţional de Dezvoltare Locală, cu bani de la Guvernul României, pentru că, pe fondurile europene, acolo unde speram să mai prindem finanţare, lucrurile se mişcă destul de greu, până va fi semnat noul acord de finanţare şi demarate procedurile. Ca atare am avut discuţii la Ministerul Dezvoltării, şi sperăm ca o sumă se aproape 2 milioane de euro să o primim de la guvernul României, în anul 2014 şi 2015, în aşa fel încât să finalizăm modernizarea acestei zone”.

Valoarea totală a investiţiei este estimată la 10,37 de milioane de lei, adică la circa 2,3 milioane de euro.

Cheltuielile ca ar urma să fie suportate de la bugetul local, de beneficiar, respectiv de Primăria municipiului Suceava, sunt în valoare de 497.194 de lei, adică de 110.463 de euro.

Proiectul vizează modernizarea infrastructurii stradale urbane, reabilitarea pietonalului şi modernizarea sistemului de iluminat public pe străzile „Ştefan cel Mare”, „Vasile Bumbac”, „Libertăţii” şi pe Aleea Nucului, scopul urmărit fiind creşterea confortului urban pentru locuitorii oraşului, cât şi pentru alţi participanţi la traficul auto şi cel de pietoni.

În faţa Palatului Administrativ, precum şi pe cele două laterale ale imobilului care găzduieşte Consiliul Judeţean şi Prefectura, vor fi montate dale de granit similare celor de pe esplanada Casei Culturii, în perimetrul din urmă circulaţia urmând a fi doar pietonală.

Intervenţiile auxiliare vor consta în repararea trotuarelor şi intersecţiilor din zonă, înlocuirea ramelor şi capacelor de la canalizare, amenajarea şi semnalizarea marcajelor rutiere.

Este prevăzută şi înlocuirea a 41 de stâlpi ai sistemului de iluminat public, iniţial proiectul fiind depus la Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord Est, cu sediul la Piatra Neamţ.

Indicatorii tehnico-economici vor fi reaprobaţi în şedinţa ordinară de joi a  deliberativul local sucevean.

comments

comments




Leave a Reply

avatar

Notă de informare privind protecţia datelor personale

Acceseaza