În spatele aparențelor adesea desăvârșite, în 63% dintre familiile din România violența asupra copiilor reprezintă o realitate cotidiană.
Nu excepția, ci regula.
Cu toate acestea, cei mai mulți dintre cei care asistă, direct sau indirect, la acest fenomen, au ajuns să-l privească detașat, aproape cu indiferență.
De aceea, Salvați Copiii România demarează o campanie îndreptată împotriva ușurinței cu care tratează românii violența asupra copiilor. Prin campania Stop luptei de acasă!, vom trage un semnal de alarmă referitor la această problemă socială în fața căreia cei mai mulți dintre noi par să fi capitulat.
„Asistăm la trei tipologii: părinți care practică aceste metode fără a considera că fac ceva greșit, cei care își abuzează copiii, dar ulterior regretă, realizând că nu au procedat corect, și nu în ultimul rând cei conștienți că această realitate există în jurul lor, însă fie se tem, fie au devenit prea blazați ca să se mai implice. Iar resemnarea colectivă în fața abuzului își găsește ecoul în atitudinea cu care acest subiect este tratat în țara noastră, la toate nivelurile. Practic, prin campania pe care o lansăm astăzi, dorim să încurajăm educația pozitivă și accesul la consiliere parentală și, astfel, să schimbăm treptat această mentalitate disfuncțională, această toleranță de neconceput față de violența fizică și verbală asupra copiilor”, a declarat Gabriela Alexandrescu, președintele executiv al organizației Salvați Copiii România.
La rândul său, Mihaela Rădulescu, Ambasadoarea campaniei Stop luptei de acasă, a subliniat că „bătaia nu e ruptă din rai. M-a indignat mereu această zicală stupidă și mă întristează teribil s-o aud ca scuză invocată de părinții care nu găsesc altă cale în educația copiilor lor. Cred cu toată convingerea în educația pozitivă și mă înscriu cu toate forțele în lupta pentru combaterea violenței asupra copiilor. Salvați Copiii a făcut pași hotărâți și apăsați pe acest drum încă din 2002 și sper că vom auzi tot mai rar de copii abuzați și chinuiți de niște părinți abuzați și chinuiți în copilăria lor. O schimbare de atitudine e necesară și ar trebui să ne implicăm toți cei care simțim la fel – căci părinții buni cresc copii buni”.
Campania se va bucura de o largă acoperire media (prin difuzarea a trei spoturi de impact pe radio, TV și în cinematografe) și de promovare neconvențională în diverse medii (instituții publice, hipermarketuri, etc). Prin acest proiect, Salvați Copiii urmărește, în primul rând, aducerea la cunoștința publicului larg a metodelor pozitive de educare a copiilor – reamintind tuturor celor confruntați cu problema violenței în familie, fie ei părinți sau copii, că organizația noastră le pune la dispoziție servicii de consiliere directă prin cinci centre de consiliere pentru părinţi (deschise în Bucureşti, Iaşi, Timişoara, Târgu Mureş şi Suceava) şi Centrul de Educaţie Emoţională şi Comportamentală pentru Copii din Capitală.
Mai mult, începând de astăzi, a fost relansat și site-ul www.parintibuni.ro, platforma noastră de informare si consiliere on-line, unde o echipă de psihologi sunt pregătiți cu sfaturi de parenting pozitiv și de depășire a situațiilor de criză fără a folosi violența.
De asemenea, în cadrul campaniei „Stop luptei de acasă!”, Salvaţi Copiii va desfășura și activități de lobby pe lângă Ministerul Educației, în vederea revizuirii și aprobării Strategiei naționale de educație parentală, a cărei adoptare ar facilita dezvoltarea ulterioară a programelor de educație parentală la nivel național, și pe lângă Ministerul Sănătății, pentru definitivarea Strategiei de sănătate mintală pentru copii și adolescenți.
Este cea de-a șasea campanie demarată de Salvați Copiii România în scopul reducerii fenomenului violenței asupra copilului. Printre reușitele acestor acțiuni se numără includerea articolelor care interzic orice formă de violență asupra copiilor în Legea 272/2004 (cunoscută ca „Legea copilului”), declararea zilei de 5 Iunie ca Ziua împotriva violenței asupra copilului sau inaugurarea celor șase centre de educație și servicii pentru părinți, prin care oferim servicii gratuite de consiliere psihologică.
În România anului 2014, 1 din 5 copii suferă de o problemă comportamentală, urmare a abuzurilor la care a fost supus. Pentru a combate aceasta dramă, avem nevoie de sprijinul autorităților, părinților, reprezentanților mass media, cadrelor didactice. Mai mult ca niciodată, avem nevoie de susținerea dumneavoastră.
Salvaţi Copiii România este o organizaţie neguvernamentală, de utilitate publică, non-profit, care militează activ pentru drepturile şi protecţia copilului în România, din 1990, în acord cu prevederile Convenţiei Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului.
Programele organizaţiei sunt adresate tuturor copiilor, cu o atenţie deosebită către cei aflaţi în situaţii dificile – copiii din comunităţile dezavantajate, copiii victime ale violenţei, exploatării prin muncă, traficului sau neglijării, copiii refugiaţi etc. În cei 24 de ani de activitate, peste 1.007.000 de copii au fost implicaţi în campaniile şi programele desfăşurate de organizaţie.
Salvaţi Copiii România este membru al Save the Children International, cea mai mare organizaţie independentă din lume care promovează drepturile copilului şi care cuprinde 30 de membri şi desfăşoară programe în peste 120 de ţări.
Leave a Reply