full screen background image

“Turnul Clopotniţă” şi Biserica “Sf. Simion” din Suceava vor fi restaurate

bis arm 1     Biserica „Sfântul Simion” din Suceava și „Turnul Clopotniță”, aflate în patrimoniul național, vor intra într-un proces de consolidare, reabilitare, protejare și valorificare durabilă.

Astăzi a avut loc conferința de lansare a proiectului, la Parohia Ortodoxă Română „Sfântul Simion”, în prezența președintelui Consiliului Județean Suceava, Cătălin Nechifor, a directorului Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Suceava, Aurel Buzincu, precum şi a preotului paroh, Constantin Ciupu, care este şi manager de proiect.

Ciupu: “Proiectul va avea o influență pozitivă asupra creșterii turismului cultural-religios și va contribui la dezvoltarea Regiunii nord-est prin intermediul turismului și culturii, sporind în același timp importanța acestor factori ca vectori ai creșterii economice.”

Conform planului de restaurare, „Turnului Clopotniță”, cunoscut și sub denumirea de Turnul Roșu datorită clopotniței de culoare roșiatică, va fi modernizat pe două etaje, la primul va fi amenajată o sală-muzeu cu panoplii și o prezentare a etapelor de consolidare-restaurare a ansamblului Sf. Simion, iar la etajul doi va fi refăcută structura de susținere a celor două clopote, iar turiștii care vor vizita ansamblul religios se vor putea bucura de o vedere panoramică asupra orașului Suceava.

Proiectul are o valoare de 6.434.683,72 lei, din care asistența nerambursabilă este de maxim 4.98.399,34 lei.

Parohia Ortodoxă Română „Sfântul Simion” are o contribuție de 2% din valoarea eligibilă a proiectului, ceea ce înseamnă aproximativ 20.000 de euro.

Biserica „Sfântul Simion” din este un lăcaș de cult armenesc a cărui construcție datează din anul 1513, ctitor fiind armeanul Donig. În prezent, aceasta este dată spre folosință Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Perioada de implementare a proiectului este de 17 luni, iar lucrările vor demara în aproximativ peste o lună.

comments

comments




Leave a Reply

avatar