full screen background image

Președintele CJ Brăila află marți dacă va fi arestat preventiv

SONY DSC     Baronul de Braila află marți dacă ajunge după gratii. Tribunalul Galați ia o decizie după ce DNA a cerut arestarea lui Gheorghe Bunea Stancu.

Deși este din 8 august în arest la domiciliu,  şeful Consiliului Judeţean Brăila nu a părut deloc deranjat de condițiile impuse de instanță. Deși nu avea voie să ia legătura cu ceilalți inculpați, el și-a continuat nestingherit afacerile.

Magistraţii au dispus această măsură, iar baronul PSD avea bligaţia de a nu contacta niciun alt inculpat sau martorul din dosarul în care este judecat.

Chiar şi aşa, a luat legătura cu Vasile Soare, un apropiat al său, directorul firmei Concivia, care este cercetat la rândul său pentru instigare la abuz în serviciu în formă continuată. Anchetatorii susţin că de pe telefonul fiului lui Bunea Stancu, Răzvan, au avut loc discuţiile cu intermediarul Sorin Costin.

SORIN COSTIN: Spune-i să nu cumva, să facă greşeala, că…

RĂZVAN BUNEA-STANCU: Da.

SORIN COSTIN:… să… să ia legătura sau să-i răspundă la telefon sau dacă vine la poartă, să nu-l primească pă VASILE, pă SOARE.

RĂZVAN: Da, da, da. Păi fac acuma o listă, cu toţi ăştia de aicea. ( o listă cu toți învinuiții și toți martorii din dosarul Bunea Stancu -n.r.)

SORIN COSTIN: Pentru că este… este parte în aşa şi…

RĂZVAN: Da, da.

SORIN COSTIN:… el poate că din neştiinţă, din … na, ca tot omul…

RĂZVAN: Da, da.

La un moment dat în conversație intervine un bărbat necunoscut. Anchetatorii suspectează ca este vorba chiar de președintele Consiliului Județean Brăila.

DOMN: Deci, vezi că RĂZVAN nu mai are ce să caute la “CONCIVIA”!

SORIN COSTIN: Da domnule, ştiu!

DOMN: De aici încolo, de aici încolo, îi spui lu’ domnu’ respectiv, orice problemă este pe “CONCIVIA”, nu are treabă cu mine, nu are treabă cu RĂZVAN, de la mine citire…

DOMN: Tu… acuma n-ai cum să vii, că-i presa pe aicea şi te filmează, dă-i în…. lor! Nu vreau să te filmeze, mai pă seară, vorbim noi mai pă seară, vedem noi.

SORIN COSTIN: Da dom’le dar nu am nici o jenă, dom’le, eu îs mut, nu… îs imun! Ei mă întreabă, eu nici nu-i bag în seamă, ca şi cum văd nişte statui!”

În consecință, procurorii au cerut ca Bunea-Stancu să fie trimis în spatele gratiilor pentru 30 de zile pentru că a încălcat condițiile arestului la domiciliu.

Preoedintele Consiliului Județean Brăila este acuzat că în perioada 2009-2011 ar fi atribuit în mod ilegal mai multe contracte publice firmelor Tancrad Galați și Tancrad Construct Brăila, dar și Conciviei, controlată chiar de Bunea-Stancu. În multe situații, companiile participau singure la licitații sau câștigau ilegal contractele atunci când existau competitori, potrivit procurorilor DNA.

Baronul se mai judecă și cu Agenția Națională de Integritate. Inspectorii instituției au descoperit că Bunea-Stancu deținea peste 65% din compania Bursagrirom, care, la rândul ei avea peste 70% din acțiunile Concivia. În numai trei ani de zile, Concivia a reușit să obțină din partea Consiliului Județean Brăila nu mai puțin de cinci contracte publice estimate la 2,7 milioane de lei.

Anchetatorii ANI au sesizat Parchetul și instanța pentru conflict de interese, iar Curtea de Apel Bucureoti a confirmat acuzația pe 24 septembrie 2012. Stancu a facut contestație, iar dosarul se află la Curtea Supremă. Daca va pierde și această ultimă cale de atac, baronul va trebui să renunțe la funcția publică.

comments

comments




Leave a Reply

avatar