full screen background image

Anchetă la marile agenții de publicitate

consiliul concurentei     Marile agenţii de publicitate din România riscă amenzi de peste un milion de euro.

Suspiciunile potrivit cărora firme de pe piata publicităţii ar fi făcut o înţelegere pentru a exclude o altă companie de la licitaţii, i-a determinat pe reprezentanţii Consiliului Concurenţei să demareze o anchetă.

Alte astfel de anchete, urmate de amenzi istorice de sute de milioane de lei, au mai fost făcute, iar rezultatele au fost anuntate cu surle și trâmbițe de Consiliul Concurenţei, însă pâna acum nici un ban nu a fost recuperat de la firmele suspectate că s-au organizat în carteluri.

Investigația, demarată în urmă cu doi ani, se referă la o presupusă înțelegere între marile companii de publicitate, pentru a elimina concurența în cadrul licitațiilor.

În cazul în care vor fi găsiţi vinovaţi, publicitarii trebuie să se pregătească pentru ce este mai rău.

Sancţiunile ar putea depăşi un milion de euro, pentru fiecare agenţie în parte.

Însă ele nu vor fi plătite prea curând. Iar dovada stă în faptul că nici până acum Consiliul Concurenței nu a reușit să încaseze vreun leu de la alte firme, din industria petrolieră și cea de date de telefonie mobilă, acuzate că s-au organizat într-un cartel fie pentru eliminarea unui competitor, fie pentru stabilirea unui preț minim universal.

Ba mai mult amenzile istorice date, după ani de investigații, au rămas doar pe hârtie și în declarații de presă.

În anul 2011, şase companii petroliere au încheiat o înţelegere pentru eliminarea de pe piaţă a unui sortiment de benzină. În acelaşi an, două companii de telefonie erau reclamate pentru că blocaseră o parte dintre apelurile internaţionale ale clienţilor Netmaster Communications, pentru a câştiga mai mulţi bani. Companiile sancţionate au contestat deciziile Consiliului Concurenţei în instanţă, iar în prezent dosarele se află pe masa magistraţilor de la Curtea de Apel, dar şi de la Curtea Supremă.

În niciunul dintre cazuri, nu a fost dată o decizie definitivă, iar avocații unora dintre companiile vizate estimează finalizarea proceselor cel mai devreme în 2016, adică peste 2 ani.

comments

comments




Leave a Reply

avatar