Profesorii vor putea ieşi la pensie, la cerere, în anumite condiţii, cu trei ani înainte de limitele prevăzute de lege. În acest sens, Guvernul a aprobat joi o ordonanţă de urgenţă.
Președinte Alianţei Sindicatelor din Învăţământ Suceava, ing. Giani Leonte, crede că posibilitatea pensionării anticipate e bună, dar încă nu se știe care vor fi condițiile acordării ei.
Leonte: “Credem că uzura psihică e primordială și nu vreo condiție de grad, fidelitate sau performanță. Reducerea normei de predare pentru profesorii cu gradul I și 25 ani vechime, de la 18 la 16 ore, nu trebuie să privelegieze dreptul cadrului didactic la plata orelor suplimentare. Nu știm care va fi procedura de alegere a directorului școlii, dar considerăm că trebuie să aibă „avizul” Consiliului profesoral pentru a paticipa la concurs și tot Consiliul profesoral să-l poată demită. Sunt o parte din măsuri luate târziu de Guvern în lipsa unei Legi a Educație Naționale ancorate într-o strategie de dezvoltare pe termen lung a educației.”
Leonte aminteşte şi alte cereri ale profesorilor:
– respectarea legii adică acordarea a 6% din PIB pentru educație;
– acordarea sporului de vechime legal personalului nedidactic;
– plata integrală a sentințelor judecătorești;
– metodologie pentru acordarea sporului pentru condiții deosebite;
– decontarea navetei;
– debirocratizare.
Ordonanţa va reduce norma de ore pentru profesorii cu grad didactic I şi vechime în muncă de peste 25 de ani şi intenţionează să reducă şi vârsta de pensionare tot pentru profesorii cu grad I.
Dacă vor fi aprobate, măsurile vor fi aplicate din semestrul al doilea al acestui an, dar fără să aibă acordul experților Fondului Monetar Internațional.
Ordonanţa modifică, potrivit Guvernului, şi durata învăţământului profesional şi reglementează probleme privind organizarea învăţământului postliceal, constituirea şi conducerea consiliilor de administraţie ale unităţilor de învăţământ, modalitatea de organizare şi desfăşurare a concursului de ocupare a posturilor didactice/catedrelor vacante în învăţământul preuniversitar de stat, dar şi de norma didactică a personalului didactic de predare din învăţământul preuniversitar.
Leave a Reply