full screen background image

Finanţarea Olimpiadei internaţionale de astronomie şi astrofizică, în impas

SONY DSC     Cel mai important eveniment ştiinţific organizat de Suceava în ultimii ani, Olimpiada internaţională de astronomie şi astrofizică, nu a primit nici o finanţare din partea Inspectoratului Şcolar, această instituţie ocupându-se doar de coordonare organizatorică.

În schimb, Universitatea “Ştefan cel Mare” va asigura cazarea elevilor, iar societatea ştiinţifică “Cygnus” – suport științific.

Competiţia, la care sunt aşteptate 600 de persoane din 50 de state, este programată să se desfăşoare în perioada 1 – 11 august.

Calculele efectuate arată că olimpiada va costa 230.000 de euro, banii urmând să fie asiguraţi de Ministerul Educaţiei, de Primăria municipiului reşedinţă de judeţ şi de diverşi sponsori.

Șeful inspectoratului Școlar Județean Suceava, Gheorghe Lazăr, a declarat că sunt probleme în ceea ce privește alocarea baniilor din partea autorităților naționale.

Mai exact este vorba de suma de 172.000 de euro, ce ar trebui să vină de la Guvern, dar, până în acest moment, nu s-a primit nici un răspuns.

Cu acești bani ar urma să fie asigurată cazarea, masa și transportul delegațiilor, logistica – 40 de telescoape astronomice, respectiv consumabilele.

În prezent, clădirea observatorului astronomic – veche de 32 de ani – este refăcută şi modernizată datorită unor investiţii de 799.000 de lei, suportate de Consiliul Judeţean şi de Universitate.

Olimpiada internaţională de astronomie şi astrofizică se va desfăşura atât la USV şi la Observatorul astronomic, cât şi în comuna Mitocu Dragomirnei, unde va fi amenajat un punct de observaţie.

comments

comments




Leave a Reply

avatar