Inspectorii sanitari veterinari suceveni desfăşoară, zilele acestea, acţiuni de control prin care urmăresc descoperirea eventualelor cazuri de comercializare a cărnii de cal drept carne de vită.
Astfel, potrivit purtătorului de cuvânt al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, dr. Vasile Semeniuc, lucrătorii specializaţi ai instituţiei procedează la ridicarea de probe din depozite şi unităţi de procesare cărnii.
Controalele vor dura până la finele lunii în curs, au loc în baza unei note de serviciu, şi implică toate inspecţiile sanitare veterinare din ţară.
Dr. Semeniuc precizează că aceasta impune „auditarea” tuturor unităţilor de abatorizare a bovinelor şi porcinelor, respectiv de procesare a „cărnii roşii”.
Semeniuc: “Este verificată, în primul rând, existenţa autorizaţiei la aceste unităţi de abatorizare, îndeplinirea condiţiilor sanitare veterinare de funcţionare, provenienţa animalelor intrate în unitate, existenţa documentelor de însoţire pentru acestea, dar şi a crotaliilor”.
Vor fi controlate, de asemenea, carcasele de animale, respectarea „trasabilităţii”, precum şi modul de ambalare şi etichetare.
Verificărilor sunt parte a programului Agenţiei Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, întocmit în conformitate cu indicaţiile Comisiei Europene.
Acţiuni de acest gen sunt organizate periodic după ce, în 2013, la nivel european a izbucnit un scandal privind substituirea cărnii de vită cu cea de cabalină, suspectându-se că aceasta din urmă ar fi provenit din România.
Leave a Reply