full screen background image

Peste 13.400 de lei, cea mai mare pensie din judeţul Suceava

pensionari     Pensia socială minimă  garantată rămâne, deocamdată la nivelul de 350 de lei de persoană.

Aceasta se acordă potrivit Ordonanţei Guvernului nr. 6 din 2009 şi se plăteşte în cuantumul amintit încă din lua octombrie a respectivului an.

Începând cu data de 1 octombrie 2010, sintagma de “pensie socială minimă garantată” a fost înlocuită cu cea de “indemnizaţia socială pentru pensionari”.

Potrivit Loredanei Ciot, purtătorul de cuvânt al Casei Judeţene de Pensii Suceava, de acest sprijin financiar pot avea parte toţi pensionarii sistemului public de pensii, cu domiciliul în România, indiferent de data înscrierii la pensie, indemnizaţia socială acordându-se din oficiu.

Condiţia care trebuie îndeplinită este aceea ca nivelul cuantumului pensiei cuvenite aflate în plată să se situeze sub cel al pensiei sociale minime garantate.

Cuatuntumul efectiv al indemnizaţiei se calculează ca diferenţă între suma de 350 de lei şi nivelul cuantumului pensiei cuvenită sau aflată în plată.

În situaţia persoanelor care beneficiază, prin cumul, atât de unul sau mai multe drepturi de pensie din sistemul public, cât şi de pensie din sisteme neintegrate acestuia, precum şi de drepturi stabilite şi plătite de sistemul public de pensii în baza unor legi speciale, la acordarea pensiei sociale minime garantate se are în vedere nivelul cuantumurilor însumate ale tuturor acestor venituri.

În cazul în care se beneficiază de pensie de urmaş, indemnizaţia socială se acordă fiecăruia dintre urmaşi în parte.

La finele lunii aprilie 2014, în evidenţa Casei Judeţene de Pensii Suceava se aflau 2.540 de pensionari care aveau aparte de indemnizaţia socială.

Iniţial, adică la 1 aprilie 2009, nivelul pensiei sociale minime garantate a fost de 300 de lei, de pe 1 octombrie a aceluiaşi an majorându-se la nivelul 350 de lei pe lună şi persoană îndreptăţită.

Cea mai mare pensie lunară din judeţul Suceava este de 13.435 de lei.

comments

comments




Leave a Reply

avatar