Legea bonelor intră in linie dreaptă. Proiectul de reglementare al îngrijirii copiilor contra cost este dezbătut miercuri de deputaţii din Comisia de Muncă.
Potrivit iniţiativei Partidului Social Democrat, bona poate fi doar o persoană cu drept de muncă în România care urmează cursuri de formare profesională şi deţine un certificat de calificare. Documentele care atestă îndeplinirea profesiei vor fi actualizate anual.
Persoana trebuie să fie aptă din punct de vedere medical şi psihologic, această condiţie urmând a se dovedi cu un raport eliberat în condiţiile legii.
Textul de lege privind exercitarea profesiei de bonă mai stabileşte că nu pot practica această meserie persoanele condamnate, cele dependente de droguri sau de alcool. Sunt excluse de asemenea persoanele care locuiesc cu alte persoane condamnate definitiv pentru fapte penale, cele decăzute din drepturile părinteşti prin hotărâre judecătorească, sau cele cărora li s-a retras atestatul de asistent maternal.
De asemenea, o bonă va putea îngrji şi supraveghea mai mulţi copii din familii diferite, la domiciliul unuia dintre clienţi sau la domiciliul bonei. Ea poate oferi simultan servicii de îngrijire şi supraveghere pentru cel mult patru copii, cu vârste între 3 luni şi 4 ani. Pentru copiii de peste 4 ani, bona poate oferi simultan servicii de supraveghere pentru cel mult şase copii. În acest fel, familiile cu venituri modeste ar putea împărţi costurile necesare remunerării.
Şi părinţii vor avea obligaţii noi faţă de bone, cu care vor încheia contracte de muncă.
Legea Bonelor a fost adoptată deja de Senat, votul deputaţilor fiind decizional.
Serviciile furnizate de bonă sunt servicii pentru armonizarea vieţii de familie cu viaţa profesională, aşa cum sunt reglementate de Legea 292/2011 a Asistenţei Sociale.
Leave a Reply