full screen background image

Liberalizarea regimului vizelor pentru cetăţenii Republicii Moldova

parlamenteuropean     Parlamentul European a votat joi în favoarea liberalizării regimului vizelor pentru cetăţenii Republicii Moldova deţinători de paşapoarte biometrice, plenul PE adoptând cu o largă majoritate raportul privind ‘Regimul vizelor pentru resortisanţii ţărilor terţe’, al eurodeputatei Tanja Fajon, din grupul S&D.

Republica Moldova este prima ţară din Parteneriatul Estic care va beneficia de liberalizarea regimului vizelor.

În condiţiile în care regulamentul din 2001 privind vizele enumeră statele non-membre UE care au nevoie de viză pentru a călători în spaţiul Schengen, aşa-numita ‘listă negativă’, precum şi statele ale căror cetăţeni nu au nevoie de viză, ‘lista pozitivă’, revizuirea votată de plenul PE presupune practic transferarea Republicii Moldova de pe lista negativă pe cea pozitivă.

Pentru ca măsura ridicării vizelor să devină efectivă, Consiliul trebuie să aprobe formal decizia, cel mai probabil la începutul lunii martie, urmând ca aceasta să fie publicată apoi în Jurnalul Oficial al UE.

În cadrul dezbaterii premergătoare votului, care a avut loc joi dimineaţă, eurodeputaţii români din toate grupurile politice au salutat măsura şi semnalul politic pe care îl transmite, în timp ce comisarul european Algirdas Semeta a apreciat că decizia de liberalizare a regimului vizelor pentru R. Moldova este o îndeplinire a angajamentelor UE, în condiţiile în care ţara a îndeplinit toate condiţionalităţile stabilite în Planul de acţiune pentru liberalizarea vizelor.

comments

comments
Leave a Reply

avatar