full screen background image

Guvernul nu introduce nici taxa de solidaritate, nici impozitul diferenţiat

ponta     Guvernul nu va introduce în acest an nici taxa de solidaritate pe veniturile mari şi nici cotele diferenţiate de impozitare a persoanelor fizice, deoarece nu doreşte să schimbe, în 2014, sistemul fiscal, iar bugetul pe anul în curs este deja construit, afirmă premierul Victor Ponta.

Întrebat dacă va introduce în acest an taxa de solidaritate, cu care PNL nu era de acord, dar în condiţiile în care liberalii s-au retras acum de la guvernare, Ponta a spus că în acest an nu doreşte să schimbe sistemul fiscal.

“Iniţial PNL a fost de acord (cu taxa de solidaritate – n.r.), după aceea nu a mai fost de acord, dar s-ar putea să fie din nou de acord. Important este că nu dorim în acest an să schimbăm niciun fel de sistem fiscal. Nu se creşte nicio taxă peste 16%. Din păcate, nu o să putem, cel puţin în 2014, să aplică ceea ce am stabilit cu PNL, şi anume cotele de 8% şi 12% pentru cei cu venituri mici, pentru că bugetul este deja făcut. Dacă o să putem în 2015, în mod sigur o vom face”, a spus Ponta.

În urmă cu două săptămâni, când PNL se afla la guvernare, Ponta afirma că impozitul diferenţiat nu va fi introdus în mod sigur în acest an pentru veniturile persoanelor fizice, la fel cum nici taxa de solidaritate pe venituri ridicate nu va fi aplicată în 2014 dacă nu există o decizie unanimă în cadrul USL.

În strategia fiscal-bugetară 2014-2016, aprobată anul trecut de Guvern şi Parlament, se afirmă, la capitolul privind “Tendinţe ale principalelor taxe şi impozite pe orizontul 2014-2017”, că se intenţionează “introducerea impozitului diferentiat pe venitul salarial cu deductibilităti fiscale: cote 8%, 12% si 16 % ce vor putea fi stabilite pe grile de venit, precum şi reducerea semnificativă a CAS cu 5 puncte procentuale începând cu luna iulie 2014, care prin măsurile ce vor fi întreprinse va avea un impact bugetar neutru”.

comments

comments
Leave a Reply

avatar