full screen background image

Corlăţean: Sperăm într-o decizie pe Schengen până la sfârşitul anului

titus corlatean 2     România a îndeplinit condiţiile de aderare la Spaţiul Schengen şi speră într-o decizie până la sfârşitul anului, a declarat, luni, ministrul de Externe, Titus Corlăţean, care i-a transmis omologului olandez, Frans Timmermans, că Bucureştiul nu vede legătura între acest dosar şi MCV.

Printre temele abordate de cei doi miniştri de Externe s-a aflat şi raportul MCV publicat de Comisia Europeană, la 22 ianuarie, care “confirmă tendinţa pozitivă a evoluţiilor în domeniu”, potrivit ministrului Titus Corlăţean.

“Am făcut cunoscută determinarea autorităţilor române pentru continuarea reformelor şi asigurarea independenţei justiţiei. Pe de altă parte, am subliniat – şi aceasta este poziţia de principiu, cunoscută a României – faptul că noi nu vedem o legătură între două subiecte care sunt importante: MCV şi Schengen, fiind procese care sunt guvernate de propriile reguli şi raţiuni”, a declarat şeful diplomaţiei române, în conferinţa de presă comună cu omologul olandez.

Referitor la aderarea la Spaţiul Schengen, ministrul Corlăţean a precizat că rămâne “o prioritate şi un drept legitim al României”.

“Noi am făcut eforturile pentru a îndeplini criterile din acquis-ul Schengen şi bineînţeles că, la momentul în care condiţiile politice pentru umanimitatea deciziei în UE vor fi întrunite, noi suntem extrem de interesaţi ca această decizie să poată fi adoptată în formula celor doi paşi, sperăm înainte de finalul acestui an”, a punctat ministrul de Externe.

Olanda este ţara care s-a opus cel mai adesea aderării României şi Bulgariei la Schengen, făcând legătura între acest dosar şi rapoarte pozitive pe MCV.

Ministrul olandez de Externe, Frans Timmermans, se află, luni, la Bucureşti, într-o vizită care va include şi o întrevedere cu premierul Victor Ponta.

comments

comments
Leave a Reply

avatar

Notă de informare privind protecţia datelor personale

Acceseaza