full screen background image

Adrian Năstase, la ÎCCJ

adrian nastase     Fostul premier, Adrian Năstase a ajuns, joi dimineață, la sediul ÎCCJ. Acesta află astăzi dacă se va întoarce la închisoare, dat fiind că se judecă ultimul termen din recursul în dosarul Zambaccian.

”Practic, este vorba despre locuința din Zambaccian. Noi am pus la dispoziție terenul pentru constructor și acesta trebuia să ne dea la cheie un apartament din cele patru.  Chestiunea importurilor a fost rezolvată de către constructor, care însă evident că și-a adus pentru apartamentele lui și pentru al nostru, ceea ce era normal să facă și bineînțeles pentru Toate construcțiile lui. Deci acest amestec de teme a încurcat foarte mult lucrurile. Învinuiți transformați în martori, martori transformați în învinuiți, de aici o poveste întreagă pe care foarte mulți nu o mai înțeleg. E un moment pe care îl doresc să fie un moment de final după 9 ani de hărțuire.”, a spus Năstase la sosirea la ÎCCJ.

Năstase va trăi o zi cu emoţii pentru că orice condamnare în acest dosar îl va trimite din nou în spatele gratiilor. Şi asta pentru că a fost eliberat mai devreme din închisoare pentru bună purtare în dosarul Trofeul Calităţii.

Dosarul Zambaccian este al treilea dosar de corupţie pentru care Adrian Năstase a fost trimis în judecată de procurorii DNA. Aceştia l-au acuzat pe fostul premier că a primit 630.000 de euro mită de la Irina Jianu, pentru a o menţine pe aceasta în funcţia de  inspector şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii. În acest dosar, Năstase este acuzat şi pentru primire de foloase necuvenite de la fostul consul al României în China, Ioan Păun. Mai precis, din banii primiţi de la Irina Jianu, Adrian Năstase şi soţia sa, Dana Năstase, ar fi cumpărat bunuri din China, achiziţiile fiind realizate de către consulul Ioan Păun. În schimbul acestei operaţiuni, Ioan Păun ar fi primit  promisiunea că va fi menţiunt pe poziţia de consul.

De asemenea, procurorii mai susţin şi că Năstase l-ar fi  şantajat pe Ioan Păun pentru ca acesta să-şi schimbe declaraţia dată în faţa procurorilor DNA în faza de urmărire penală.

Fostul premier a fost trimis în judecată în mai 2010. Pe 30 martie 2012, completul Curţii Supreme l-a condamnat pe Adrian Năstase la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru şantaj. Totodată, Năstase a fost achitat pentru infracţiunea de luare de mită. Şi  Dana Năstase a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare pentru folosirea de acte vamale false. Soţia fostului premier a fost achitată pentru complicitate la luare de mită şi şantaj. Fostul şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii,  Irina Jianu, a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare cu executare.

Potrivit experţilor, în cazul în care completul de 5 judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie menţine pedeapsa de 3 ani de închisoare cu suspendare pen Adrian Năstase, acesta ar putea reveni după gratii, asta în condiţiile în care a fost eliberat condiţionat într-un alt dosar, Trofeul Calităţii. Fostul premier a ieşit din  închisoare în luna martie după ce anul trecut a primit o pedeapsă de 2 ani cu executare.

comments

comments




Leave a Reply

avatar