full screen background image

Limba română a intrat în normalitate în Republica Moldova

iurie renita    Limba română intră în normalitate în Republica Moldova, odată cu decizia Curţii Constituţionale de la Chişinău, a declarat, pentru AGERPRES, ambasadorul Republicii Moldova, Iurie Reniţă.

“Este foarte important că, în consecinţă, limba română a intrat în normalitate în Republica Moldova. Ştim că au existat abordări diferite faţă de limba română şi până la 1991 şi după 1991. (…) Astăzi, prin decizia Curţii Constituţionale, spunem un adevăr care este demonstrat în numeroasele decizii, atât a forurilor ştiinţifice, dar şi a oamenilor de bună credinţă. Este vorba de revenirea acasă a limbii române, după o perioadă mult prea îndelungată”, a afirmat Iurie Reniţă.

El a ţinut sublinieze că, odată cu această “aşezare în normalitate” a limbii române, acestui subiect nu mai trebuie să i se dea “diverse interpretări politice”.

“Ar fi bine să ne debarasăm de interpretarea politică a evenimentului şi să conferim substanţă acestui fapt, adică să promovăm cu mai multă insistenţă limba română ca să fie studiată şi însuşită de către cetăţenii Republicii Moldova – şi mă refer şi la alolingvi, care nu ne cunosc limba. Aici e momentul important ca să perseverăm şi să extindem segmentul din populaţia Republicii Moldova care studiază, vorbeşte limba română”, a subliniat ambasadorul Reniţă.

Curtea Constituţională a Republicii Moldova a decis joi că textul Declaraţiei de Independenţă a Republicii Moldova care prevede că limba de stat este cea română prevalează asupra prevederilor Constituţiei, potrivit căreia limba de stat este cea “moldovenească”.

comments

comments




Leave a Reply

avatar