full screen background image

Donţu: Părinţii ar putea avea o zi liberă pentru îngrijirea sănătăţii copilului

dontu 222     Senatorul sucevean PSD, Ovidiu Donţu, a anunţat că proiectul de lege prin care părinţii sau reprezentanţii legali ai copilului vor putea beneficia anual de o zi liberă pentru a verifica starea de sănătate a acestuia a fost votat de Senat.

Donţu a precizat că, din punctul său de vedere, adoptarea acestui proiect reprezintă un bun început pentru îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei României.

El a explicat că, potrivit proiectului iniţiat de mai mulţi parlamentari USL, ziua liberă ar urma să fie acordată la cererea unuia dintre părinţi, însă, în situaţia în care, în urma verificărilor, se constată că ambii părinţi au solicitat această zi liberă va fi anulată posibilitatea ulterioară de a mai beneficia, vreodată, de prevederile legii în discuţie.

De asemenea, pentru familiile sau persoanele cu doi copii se va acorda tot o zi lucrătoare liberă pe an pentru îngrijirea sănătăţii copiilor, ca şi în cazul unui singur copil, însă în cazul familiilor cu trei sau mai mulţi copii se vor acorda două zile libere pe an, consecutive sau separate, după cum decide angajatorul.

Potrivit proiectului de lege, ziua liberă va trebui ulterior justificată de părinte sau de reprezentantul legal al copilului cu acte doveditoare din partea medicului de familie din care rezultă controlul medical efectuat.

Iniţiatorii mai propun ca nerespectarea de către angajatori a prevederilor legii să se sancţioneze cu amendă cuprinsă între 500-1.500 lei, sumele provenite din amenzi urmând a fi virate bugetului asigurărilor sociale de sănătate.

comments

comments




Leave a Reply

avatar