full screen background image

4 eleve sucevene calificate la etapa naţională a Olimpiadei de Lingvistică

Olimpiada     În data de 23 noiembrie, a avut loc, la Colegiul de Artă “Ciprian Porumbescu” Suceava, etapa judeţeană a Olimpiadei de lingvistică, ediţia a II-a, în urma căreia 4 elevi s-au calificat la etapa naţională, ce se va desfăşura la Bucureşti, în perioada 31 ianuarie – 2 februarie 2014.

Competiţia are caracter  transdisciplinar şi pune în valoare competenţele lingvistice şi cele de gândire logico-matematică, sensul acestei olimpiade fiind de a demonstra că dimesiunea lingvistică a comunicării se construieşte eficient numai pe bază de logică şi că produsul comunicării eficiente este dat de aplicarea conştientă a unui algoritm de sorginte logico-matematică.

Astfel, elevii sunt  pregătiţi să se apropie de sfera lingvisticii computaţionale, domeniu de cercetare în vogă la nivel mondial, pot să înţeleagă formarea competenţei de comunicare în orice limbă şi, prin urmare, să înveţe cu uşurinţă şi conştientizând mecanismul logico-lingvistic, orice limba străină.

Structura olimpiadei are în vedere 3 etape de formare a competenţei de comunicare: antrenament, exercitiu şi performanţă, asociale logic vârstelor şi nivelurilor de şcolarizare.

Astfel Concursul + POEZIE, pentru clasele a V -a – a VI -a, a devenit etapa de antrenament, iar secţiunile exerciţiu (pentru clasele a VII-a şi a VIIIţ-a) şi performanţă (pentru clasele a IX-a şi a XII-a) corespund Olimpiadei de lingvistică propriu-zise. La etapa internaţională se pot califica însă doar elevii performanţi de la ultima secţiune (IX-XII).

Modelul acestei olimpiade este inspirat din cele două lucrări fundamentale scrise de  Solomon Marcus: “Lingvistica matematică” şi “Poetica matematică”.

Elevii calificaţi la etapa naţională a Olimpiadei de Lingvistică sunt Diana Nichifor (clasa a VII-a, Şcoala Gimnazială Nr. 4 Suceava), Cristina Staşi (clasa a VIII-a, Colegiul Naţional ”Petru Rareş” Suceava), Luisa Andronic (clasa a IX-a, Colegiul Naţional ”Petru Rareş” Suceava) şi Ioana Macar (clasa a X-a, Colegiul Naţional “Dragoş Vodă” Suceava).

Coordonatorii lotului judeţean sunt inspectorii şcolari pentru limba română prof. Rita Cîntiuc şi prof. Eleonora Bulboacă.

comments

comments




Leave a Reply

avatar