full screen background image

Instrucţiuni speciale pentru controlul vamal la frontiera cu Ucraina

vama siret     Începând cu data de 15 noiembrie, la frontiera cu Ucraina se vor aplica instrucţiuni speciale de efectuare a controlului vamal asupra unor bunuri introduse de către călători în bagajele personale.

Vor fi vizate produsele din tutun, băuturile alcoolice, carburantul, florile şi plantele de ornament, uleiul de floarea soarelui, zahărul rafinat, făina, tărâţea, fructele şi legumele proaspete.

Vameşii spun că verificările îi vizează pe călătorii care introduc în mod frecvent cantităţi semnificative din aceste produse, pe care le declară a fi destinate consumului personal şi pe care apoi le comercializează pe piaţa neagră.

De la 15 noiembrie, călătorii vor declara în scris bunurile conţinute în bagajele personale prin completarea Declaraţiei de bunuri fără caracter comercial, pusă la dispoziţie gratuit de birourile vamale.

Dacă în privința tutunului prevederile existente se păstrează, adică două pachete de ţigări de persoană, 50 de trabucuri sau 250 de grame de tutun de fumat, la fel cum se întâmplă şi cu băuturile alcoolice, respectiv un litru de alcool cu o concentraţie de peste 22 de grade, doi litri de alcool cu o concentraţie mai mică de 22 de grade, patru litri de vinuri liniștite şi 16 litri de bere, pentru restul produselor s-a instituit un adevărat embargo.

Cele mai mari restricţii sunt în ceea ce priveşte produsele alimentare, dar şi alte bunuri de larg consum.

De pe 15 noiembrie, un sucevean poate introduce în ţară un litru de ulei, un kg de zahăr rafinat, 15 kg de făină şi 15 kg de tărâţă.

Şi în ceea ce priveşte fructele şi legumele proaspete cantităţile vor fi extrem de limitate şi nu pot depăşi în total un kg.

Organele vegetative de înmulţire, respectiv bulbi, rizomi, cormi, tuberculi, excepţie făcând cartoful, nu pot fi aduse în România într-o cantitate mai mare de 500 de grame, în timp ce seminţele ambalate în pliculeţe originale, excepţie făcând şi aici seminţele de cartof, nu pot avea mai mult de cinci grame.

Restricţiile nu se opresc aici şi au fost extinse şi în domeniul floral. Cine are în maşină mai mult de un buchet de flori tăiate şi părţi de plante care formează un aranjament este pasibil de sancţiune, la fel cum se va întâmpla şi cu cei care au cumpărat din Ucraina sau Moldova mai mult de un ghiveci de flori.

Aceste instrucţiuni au fost elaborate de Direcţia Generală a Vămilor şi aprobate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală.

Pentru localităţile din zona de frontieră, aceste prevederi care intră în vigoare peste zece zile sunt o lovitură destul de grea. Potrivit statisticilor reprezentanților Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Suceava, media autoturismelor care intră şi ies zilnic prin Punctul de Trecere al Frontierei Siret este de 1.500, în timp ce numărul persoanelor care circulă spre şi dinspre Ucraina este de 3.500/zi.

comments

comments




Leave a Reply

avatar