full screen background image

Ponta se întâlnește azi cu vicepreședintele american, Joe Biden

sua     Premierul Victor Ponta va fi primit azi la Casa Albă de vicepreședintele Joe Biden. Mâna dreaptă a președintelui Barack Obama este un bun cunoscător al României. În urmă cu exact patru ani, la 22 octombrie 2009, Joe Biden se afla la București și era primit la Palatul Cotroceni.

Vizita premierului Victor Ponta în America e un prilej bun pentru a face lobby pentru eliminarea vizelor în Statele Unite ale Americii.

În prezent, dintre statele membre UE, numai România, Polonia, Bulgaria, Croația și Cipru mai au nevoie de vize pentru a călători în State. Primele trei state nu sunt incluse în programul Visa Waiver, pe motiv că au o rată de respingere a cererilor de viză mult peste limita de 3%.

Rata de refuz a vizelor de intrare în SUA pentru cetățenii români a coborât, în anul fiscal 2012, cu mai bine de cinci procente, ajungând la 17%. Este, totuși, departe de pragul de 5%.

Anul trecut, administrația Obama a propus Congresului un proiect de lege pentru modificarea criteriilor de admitere în Visa Waiver. Potrivit acestui proiect, România ar fi avut mai multe șase să fie inclusă în Visa Waiver, pentru că s-ar fi ținut cont nu de rata de respingere a vizelor, ci de rata românilor care au primit viză, dar au rămas în SUA și după expirarea ei. Această rată este simțitor mai mică.

Ieri, în prima zi a vizitei sale în SUA, premierul Victor Ponta spunea că va explica membrilor Congresului american că România şi Polonia trebuie să beneficieze de eliminarea vizelor pentru intrarea cetăţenilor în SUA. El a precizat că a discutat despre acest subiect şi cu toţi reprezentanţii firmelor americane, deoarece lobby-ul acestora „este important”.

comments

comments




Leave a Reply

avatar