Reprezentanţii Mănăstirii Putna au ajuns la un acord cu SC “Prospecţiuni” SA Bucureşti, firma care dorea să efectueze detonări pentru descoperirea rezervelor de gaze în această zonă.
“S-a interzis metoda de testare a straturilor solului prin explozii, care ar fi pus în pericol izvoarele de apă potabilă din jur, şi care ar fi presupus efectuarea a cca. 10-15.000 detonări la 10 metri adâncime a câte 2-3 kg explozibil”, se arată într-un comunicat de presă semnat de Velnic Melchisedec, stareţul Mănăstirii Putna.
Stareţul explică, în acelaşi comunicat, că, pentru radiografierea seismică a solului, în interiorul din interiorul Ariei Protejate Putna, “SC Prospecţiuni a folosit o tehnologie nedistructivă, constând în montarea la câte 50 m a unor senzori seismici (geofoane), care au oferit o imagine a straturilor solului pe baza detonărilor seismice efectuate la distanţă, în afara zonei de protecţie”.
Din proiect au fost excluse de la operaţiunile de împuşcare cu explozibil zona Mănăstirii Suceviţa şi zona forestieră “Asociaţia Silva Bucovina”.
Leave a Reply