full screen background image

Drepturile de primire a ajutoarelor de încălzire se stabilesc începând cu 1 noiembrie

bani-romanesti     Drepturile de primire a ajutoarelor de încălzire se stabilesc începând cu data de 1 noiembrie, iar familiile şi persoanele singure cu venituri reduse trebuie să depună la sediul primăriei de domiciliu o cerere, precum şi acte doveditoare privind veniturile şi locuinţa, se arată într-un comunicat al Ministerului Muncii, remis AGERPRES.

Documentele solicitate sunt actele de identitate ale membrilor familiei, dovezi ale veniturilor acestora (adeverinţe de salarii, mandate de plată ale unor drepturi sociale etc), înscrisuri cu privire la forma de deţinere sau de utilizare a locuinţei (act de proprietate, contract de închiriere, împuternicirea proprietarului pentru solicitarea ajutorului pentru încălzire în cazul chiriaşilor etc).

Ministerul Muncii precizează că, pentru verificarea documentelor depuse, primăria solicită informaţii suplimentare solicitanţilor şi altor instituţii sau autorităţi, chiar din alte localităţi sau judeţe. În situaţia în care apar suspiciuni, primăria poate stabili dreptul la ajutor ori valoarea acestuia pe baza unei anchete sociale.

Formularul de cerere a fost modificat anul acesta ca urmare a includerii consumatorului de energie electrică în rândul beneficiarilor de ajutoare de încălzire.

Noile modele de formulare vor putea fi procurate de la sediile primăriilor sau de pe paginile web ale acestora, ale agenţiilor pentru plăţi şi inspecţie socială sau de pe site-ul Ministerului Muncii, după încheierea procesului de avizare interministerială a unei hotărâri de guvern privind noul model de cerere şi aprobarea de către Excutiv.

Ajutorul se acordă oricând pe perioada actualului sezon rece (1 noiembrie 2013 – 31 martie 2014) pentru perioada rămasă de la depunerea cererii şi până la sfârşitul sezonului.

Această măsură de sprijin, suportată din bugetul de stat şi/sau, după caz, din bugetele locale, destinată consumatorilor vulnerabili are drept scop acoperirea integrală sau, după caz, a unei părţi din cheltuielile cu încălzirea locuinţei. Se acordă pentru consumatorii de energie termică în sistem centralizat, energie electrică, gaze naturale şi lemne, cărbuni, combustibili petrolieri, dar numai pentru un singur sistem de încălzire principal utilizat.

Primarii pot acorda ajutoare din bugetele locale peste limitele de venituri şi/sau cuantumurile reglementate de la bugetul de stat.

La solicitarea consiliilor judeţene şi cu avizul Autorităţii Naţionale de Meteorologie, perioada sezonului rece poate fi prelungită într-unul sau mai multe judeţe.

comments

comments




Leave a Reply

avatar