full screen background image

Dan Voiculescu, condamnat la cinci ani de închisoare cu executare

dan voiculescu     Tribunalul Bucureşti l-a condamnat joi pe Dan Voiculescu la cinci ani de închisoare cu executare, pentru săvârşirea infracţiunii de spălare de bani, în dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare (ICA).

Lui Dan Voiculescu i se interzic mai multe drepturi civile pe o perioadă de trei ani, după executarea pedepsei.

De asemenea, Gheorghe Mencinicopschi, fost director general al ICA; Sorin Pantiş, fost ministru al Telecomunicaţiilor şi angajat al ICA; Jean Cătălin Sandu, Popa Corneliu, Vlad Nicolae Săvulescu şi Flavius Pop, au fost condamnaţi la câte şase ani de închisoare cu executare.

Alţi inculpaţi din dosar, respectiv Constantin Baciu, Grigore Marinescu, Vica Ene şi Alexandru Petre au primit câte cinci ani de închisoare.

Instanţa l-a obligat pe Dan Voiculescu să plătească aproape 6 miliarde lei vechi, reprezentând contravaloarea a peste 18 milioane de acţiuni de la ICA, donate de liderul conservator fiicei sale Camelia Voiculescu.

De asemenea, Dan Voiculescu şi ceilalţi inculpaţi au fost obligaţi să plătească în solidar suma de 60.482.613 euro, prejudiciul adus Ministerului Agriculturii.

Judecătorii au menţinut sechestru asigurător pus de procurori pe bunurile şi conturile lui Dan Voiculescu, printre care o casă din Bucureşti evaluată la 250.000 euro şi un cont deschis la BRD, în care se află peste 15 milioane lei.

Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.

Preşedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, a fost trimis în judecată în decembrie 2008 de procurorii DNA, în calitate de acţionar majoritar al SC Grupul Industrial Voiculescu şi Compania (Grivco) SA Bucureşti, de membru al Adunării Generale a Acţionarilor şi al Consiliului de Administraţie ale ICA şi de membru al AGA şi director general al SC “Bioprod” SA Bucureşti.

Procurorii anticorupţie au reţinut în sarcina acestuia infracţiunile de folosire de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid a influenţei şi autorităţii date de această calitate în scopul de a obţine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, precum şi de spălare de bani, ambele infracţiuni săvârşite în formă continuată.

În acest dosar a mai fost trimis în judecată fostul administrator al SC “Benefica” SA Bucureşti (firmă din grupul Grivco) Jean-Cătălin Sandu, pentru complicitate la infracţiunea de stabilire, cu intenţie, a unei valori diminuate faţă de valoarea comercială reală a bunurilor aparţinând agenţilor economici la care statul este acţionar.

De asemenea, Gheorghe Mencinicopschi, directorul general şi membru al AGA şi, ulterior, al CA al ICA SA Bucureşti, a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu contra intereselor publice şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

comments

comments




Leave a Reply

avatar