full screen background image

Grup infracţional format din 36 de membri, destructurat sub coordonarea DIICOT Suceava

carduri bancare     Începând cu anul 2012, poliţiştii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Suceava efectuează cercetări, sub conducerea unui procuror din cadrul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Suceava, în  cadrul unui dosar penal, faţă de numiții Claudiu I., de 33 de ani, Viorel L., de 30 de ani, ambii din Hudești, judeţul Botoşani, Alin V., de 20 de ani, din Bacau, Bogdan Ionel F., de 28 de ani, din Băileşti, judeţul Dolj, Alina Iuliana A., de 33 de ani, din Tîrgovişte, judeţul Dâmboviţa, ş.a., cetăţeni români, dar şi un număr de cinci cetăţeni străini.

Suspecţii sunt cercetaţi sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de “constituire, aderare şi sprijinire a unui grup infracţional organizat”, “efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos”, “deţinerea, fără drept, a unui program informatic, a unei parole, cod de acces sau date informatice” și “distribuire sau punere la dispoziție sub orice formă, fără drept, a unui dispozitiv sau program informatic, a unei parole, cod de acces sau alte asemenea date informatice”.

În urma activităţilor operative complexe desfăşurate în cauză, s-a stabilit faptul că, pe raza județelor Suceava, Botoșani, Bacău, Constanța, Sibiu, Dîmbovița, Galați și Dolj s-a constituit un grup infracțional organizat, compus dintr-un număr de 36 de membri, care au actionat împreună şi în mod coordonat, în scopul săvârşirii de infracţiuni informatice, având ca obiect fraudarea, în special, a clienţilor băncii POSTE ITALIANE SPA, prin obţinerea în mod fraudulos a datelor de acces la conturile bancare online banking ale acestora prin metoda phishing, accesarea fără drept a conturilor şi efectuarea de transferuri frauduloase de fonduri prin intermediul sistemului international de transfer de bani Western Union, scopul final al grupului infracţional organizat fiind obţinerea de beneficii financiare substanţiale.

Activitatea infracţionalp a grupului era structuratp pe trei paliere infracționale principale, respectiv : obţinerea datelor de acces la conturi bancare, efectuarea transferurilor frauduloase de fonduri de pe acestea şi ridicarea sumelor de bani astfel transferate.

O parte din membrii grupului acţionau pe teritoriul Italiei, pentru obţinerea datelor de acces la conturile bancare ale victimelor şi realizarea transferurilor frauduloase către alţi membri ai grupării, care, la rândul lor, aveau sarcina să ridice aceste sume de bani, din diferite locaţii ale agenţiilor Western Union de pe teritoriul României.

Prejudiciul estimat, doar până în acest moment al cercetărilor, este de aproximativ 500.000 de euro.

Pe parcursul cercetărilor a fost acordat sprijin de către Serviciul Secret al Ambasadei SUA la Bucureşti, S.R.I. – Direcția Județeană Suceava, SOS Suceava, SOS Bacău, SOS Constanţa, SOS Alba, SOS Craiova, SOS Galaţi și SOS Ploieşti.

Pentru documentarea activităţii infracţionale a acestei grupări, pe parcursul cercetărilor au fost promovate 2 comisii rogatorii internaţionale către autorităţile din Italia, precum şi 3 mesaje poliţieneşti prin intermediul PNF.

În urma probatoriului administrat, în cauză s-a dispus începerea urmăririi penale faţă de cei 36 învinuiţi, pentru comiterea infracţiunilor mai sus menţionate, iar azi, lucrătorii B.C.C.O. Suceava, cu sprijinul BCCO Bacau, BCCO Craiova, BCCO Constanţa, BCCO Alba, BCCO Galaţi, BCCO Pitești, BCCO Brașov, SCCO Dâmboviţa, I.P.J. Suceava – S.A.S., Bridgada Mobilă de Jandarmi “Alexandru Cel Bun” Bacău, Inmspectoratul Judeţean de Jandarmi Suceava, I.J.J. Galaţi și S.A.S. Botoșani, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T – Serviciul Teritorial Suceava, au organizat și desfășoară o acțiune, fiind în curs de derulare 37 de percheziții domiciliare, după cum urmează: 1 pe raza judeţului Suceava, 4 pe raza judeţului Botoșani, 22 pe raza judeţului Bacău, 3 pe raza judeţului Constanţa, 3 pe raza judeţului Dolj, 2 pe raza judeţului Sibiu, una pe raza judeţului Dâmboviţa şi una pe raza judeţului Galaţi.

Cu această ocazie, urmează a fi aduse la îndeplinire 35 de mandate de aducere.

Învinuiții față de care vor fi puse în executare mandatele de aducere vor fi conduși la sediul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Suceava, în vederea audierii și dispunerii  măsurilor legale procedurale.

Cercetările sunt continuate în vederea stabilirii întregii activităţi infracţionale, identificării şi tragerii la răspundere penală a tuturor participanţilor.

Faptele inculpaţilor sunt analizate prin raportare la dispoziţiile art. 66 cod procedura penală, referitoare la prezumţia de nevinovăţie.

comments

comments




Leave a Reply

avatar