Dispute în familie, problemele de adaptare sau tulburările emoționale. Sunt doar o parte din problemele cu care se confruntă elevii din România în fiecare zi, iar asta se reflectă în situația lor școlară. În lipsa unei bune comunicări cu părinții, cei care ar trebui să le stea alături sunt consilierii școlari. În România însă, acest subiect este tratat superficial. Dovadă stă numărul foarte scăzut de psihologi angajați în școli.
Deși în ultimii ani numărul copiilor care cer ajutorul consilierilor din proprie inițiativă a crescut simțitor, ar fi imposibil ca în camera de terapie să ajungă toţi cei care au probleme. De exemplu, în judeţul Bacău sunt doar 70 de psihologi, care au în grijă aproape 90.000 de copii, iar un calcul simplu ne arată că un singur consilier răspunde de peste 1.000 de elevi.
În județul Neamț situația este și mai dramatică. Acolo există doar 28 de consilieri școlari, dintre care la școlile de gimnaziu sunt angajați doar trei. În fața unui asemenea deficit de personal, specialiștii trag un semnal de alarmă și spun că este lesne de înțeles de ce tot mai mulți elevi au dereglări comportamentale și ajung chiar la violență extrem de gravă.
Leave a Reply