full screen background image

50.000 de lei pentru sărbătorirea a 50 de ani de învăţământ superior sucevean

usv 2     Primarul Sucevei, Ion Lungu a anunţat, în această dimineaţă, că municipalitatea va aloca 50.000 de lei Universităţii “Ştefan cel Mare”.

Banii vor fi folosiţi pentru organizarea evenimentelor ce vor marca împlinirea a 50 de ani de la înfiinţarea instituţiei de învăţământ superior în Suceava.

Istoria învăţământului superior la Suceava a început odată cu crearea, în 1963, a Institutului Pedagogic de 3 ani.

De anul 1963 sunt legate transformări importante ale sistemului educaţional din România, favorizate de stoparea procesului de sovietizare a societăţii româneşti şi de revenirea la tradiţiile şcolare naţionale.

Înfiinţarea învăţământului universitar la Suceava a însemnat, pentru regiunea Bucovina, o urmare firească a eforturilor de perpetuare şi de îmbogăţire a tradiţiilor culturale şi de învăţământ formate de-a lungul timpului de şcolile domneşti din nordul Moldovei, de Academia de la Putna, Institutul Teologic şi Universitatea din Cernăuţi.

În funcţie de forma de organizare, conţinutul, structura, obiectivele, scopul, misiunea sa, se pot distinge patru etape parcurse de instituţia de învăţământ universitar de la Suceava:

– 1963 – 1975: etapa Institutului Pedagogic;

– 1976 – 1984: etapa Institutului de Învăţământ Superior mixt, pedagogic şi tehnic;

– 1984 – 1989: etapa Institutului de Subingineri;

– din 1990 până în prezent: etapa Universităţii “Ştefan cel Mare” din Suceava (USV).

comments

comments




Leave a Reply

avatar