full screen background image

Guvernul cere anchetă DNA în afacerea cardurilor de sănătate

card-sanatate     Corpul de Control al Guvernului sesizează DNA pentru consecinţele care au decurs din nerespectarea, de către fostul Guvern Boc, a calendarului pentru emiterea cardurilor naţionale de sănătate.

Mai exact, fostul preşedinte al CNAS, Lucian Duţă, este acuzat de abuz în serviciu, imputându-i-se că, în perioada 1 Septembrie 2010 – 8 mai 2012 “nu şi-a îndeplinit ori şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu, aducând prejudicii de peste 1.200.000 de euro în acest fel bugetului.

Concluziile Guvernului Ponta după un nou control la CNAS sunt că Duţă “nu a încheiat cu Imprimeria Română contractul pentru producerea cardului naţional de sănătate, ceea ce a condus la nerealizarea cardurilor”, a întârziat 7 luni cu procedurile premergătoare contractului şi a propus atribuirea către Poşta Română a contractului de curierat prin negociere directă.

Consecinţele, în opinia celor care au făcut controlul, au fost privirea sistemului naţional de asigurări de sănătate de un important instrument de control al decontărilor şi “tulburarea actuvităţii Imprimeriei Naţionale prin crearea unui deficit de numerar”.

Concret, Imprimeria ar fi achiziţionat materiile prime pentru producerea banilor şi ar fi mizat pe un profit, care nu s-a mai realizat.

În total, 1.274.831 de euro, au calculat inspectorii.

comments

comments




Leave a Reply

avatar