full screen background image

România implementează sistemul de învăţământ dual

mariana-campeanu    Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a declarat, pentru AGERPRES, că gradul de ocupare în rândul tinerilor din România va creşte prin implementarea sistemului dual de învăţământ, apelând la modelul german şi austriac, dar şi prin intermediul proiectelor cu finanţare din fonduri europene nerambursabile referitoare la “Garanţia pentru tineri”.

“Uniunea Europeană analizează în prezent cele mai bune măsuri pentru implementarea efectivă a “Garanţiei pentru tineri” pentru a veni în sprijinul celor care nu-şi găsesc un loc de muncă. De altfel, miercuri, la Berlin, a avut loc o masă rotundă cu participarea miniştrilor muncii şi ocupării din statele membre, al cărei obiectiv a fost chiar acesta, găsirea de soluţii concrete. Aş vrea să subliniez că la întâlnire au participat cancelarul german, Angela Merkel, preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Durao Barroso, şi preşedintele Parlamentului European, Martin Schultz, ceea ce denotă importanţa acordată acestei probleme care există în Uniunea Europeană, un număr tot mai mare de tineri nu sunt prinşi într-o formă de ocupare sau de învăţământ. Problema a devenit deosebit de acută mai ales în ţări precum Spania şi Italia unde şomajul tinerilor este peste 50%”, a afirmat Mariana Câmpeanu.

Aceasta a arătat că, în februarie 2013, a fost adoptată “Garanţia pentru tineri”, acţiune cu un buget în valoare de 6 milioane de euro care să ajute ţările din UE să le ofere tinerilor un loc de muncă sau acces la educaţie, programe de formare sau reconversie, în termen de patru luni de la finalizarea studiilor.

“În spiritul “Garanţiei pentru tineri”, Ministerul Muncii derulează, pe regiuni, două proiecte cu finanţare din fonduri europene nerambursabile, adresate tinerilor, în scopul de a găsi cele mai bune forme de creştere a gradului de ocupare şi pe care să le implementăm în viitoarea programare 2014-2020, dar şi pentru a accesa o parte dintre cele 6 milioane de euro, care ar putea ajunge la opt milioane. Mai mult decât atât, la această întâlnire, preşedintele Traian Băsescu a vorbit despre necesitatea dezvoltării învăţământului dual în România, despre experienţa pe care am început-o din 2012, la iniţiativa unor firme din Germania pentru a forma tineri, inclusiv prin practică la locul de muncă. Preşedintele a precizat că în 2012 circa 13.000 de tineri au beneficiat de această formă şi că au participat circa 1.200 de firme. Pentru 2013 se prevede creşterea numărului de tineri, la peste 20.000, precum şi a numărului de firme participante. În acelaşi timp, vom dezvolta o relaţie de schimb cu Germania şi Austria, acolo unde învăţământul dual are rezultate excelente şi, de aceea, rata şomajului, nu numai în rândul tinerilor, ci în general, este foarte scăzută. Este una dintre soluţiile pe care preşedintele Băsescu le agreează – dezvoltarea învăţământul profesional pentru ca tinerii să fie pregătiţi şi practic, nu numai teoretic”, a adăugat Mariana Câmpeanu.

În continuare, ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice s-a referit la convorbirea avută, la Berlin, cu omologul bulgar care s-a arătat îngrijorat de faptul că, în ţara sa, “a început să crească numărul tinerilor care nu beneficiază de nicio formă de şcolarizare şi a propus dezvoltarea colaborării bilaterale pentru a identifica împreună soluţii adecvate”.

Colaborarea instituţională, în contextul liberalizării la 1 ianuarie 2014 a pieţei muncii europene, a fost, de asemenea, abordată de cei doi miniştri ai Muncii.

‘Colaborarea instituţională este cea mai potrivită formă pentru a găsi soluţii la probleme care apar’, a spus Mariana Câmpeanu, referindu-se la recentul caz din industria cărnii germane.

‘Eu cred că, dacă vom avea un acord instituţional cu Germania şi Inspecţia Muncii din România va putea colabora direct cu instituţia germană similară, atunci astfel de cazuri vor putea fi semnalate mult mai devreme şi se va putea acţiona împreună, pentru că aici a fost vorba despre o firmă care a adus forţă de muncă din România şi de firme din Germania care au acceptat condiţii improprii de muncă pentru lucrătorii români şi bulgari’, a declarat ministrul Muncii.

În încheiere, Mariana Câmpeanu a arătat că pentru finanţarea viitoarelor acţiuni în sprijinul tinerilor din UE, fonduri suplimentare ar putea veni din partea Băncii Europene de Investiţii, iar Franţa s-a oferit să organizeze o reuniune similară celei din Germania, chiar în cursul acestui an.

Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu a participat miercuri, la Berlin, alături miniştrii Muncii şi Ocupării din statele membre UE, la masa rotundă organizată de Ministerul Federal al Muncii şi Afacerilor Sociale din Germania pe tema “Promovarea ocupării tinerilor în Europa”, în vederea adoptării unui document comun în cadrul căruia să fie identificate măsurile care se impun pentru implementarea, la nivelul UE, a “Garanţiei pentru tineri”.

Mariana Câmpeanu a subliniat că, de fapt, au fost trei reuniuni – una a agenţiilor de implementare a forţei de muncă, una a miniştrilor muncii şi alta la nivelul de miniştrii şi şefi de stat.

‘Iniţial a fost o întâlnire a şefilor Serviciilor Publice de Ocupare care, în baza experienţelor din ţările lor, au propus măsuri care trebuie luate în viitor, privind modul de realizare a pregătirii pentru a face pe deplin operaţională iniţiativa de ocupare a tinerilor, un studiu şi schimb de experienţă între statele membre asupra măsurilor care trebuie luate pe termen scurt pentru reducerea şomajului în rândul tinerilor, găsirea unor modalităţi de mobilitate a tinerilor în căutarea unui loc de muncă în întreaga piaţă de muncă europeană, îmbunătăţirea funcţionării Serviciilor Publice de Ocupare, precum şi găsirea tuturor formelor de sprijin financiar pentru a pune în practică aceste măsuri. Sunt trei grupe de măsuri asupra cărora s-a insistat la reuniune: îmbunătăţirea calificărilor, aptitudinilor şi experienţei, facilitarea pătrunderii pe piaţa muncii şi sprijinirea tinerilor în ceea ce priveşte ocuparea şi furnizarea de consiliere şi orientare adecvate, sprijinirea ocupării promovate în mod public’, a precizat ministrul Muncii.

comments

comments




Leave a Reply

avatar