Este 1 iulie, aşa că de astăzi încep scumpirile.
Preţul gazelor pentru populaţie va creşte cu 8 la sută, iar de la 1 octombrie, cu alte două procente.
Pentru clienţii non-casnici, tarifele pentru gaze vor fi majorate cu 3 la sută.
Aceste scumpiri se vor resimţi în industria alimentară, unde cel mai probabil vom avea parte din nou de majorări de preţuri.
Luna iulie vine totuşi şi cu o veste bună. De astăzi, tarifele de roaming se ieftinesc.
Cea mai mare majorare se va resimţi la plata utilităţilor. Va creşte preţul apei reci cu pânâ la 15%, în vreme ce, potrivit calendarului de liberalizare, preţul gazelor va fi şi el majorat cu 8 procente. Tot de la 1 iulie şi factura de la energia electrică va veni mai mare cu un procent. Iar aceste scumpiri vor determina majorări de preţuri şi în domeniul alimentar .
Pe de alta parte cine nu-şi plăteşte taxele la timp, va avea de scos mai mulţi bani pentru penalităţi. De luna aceasta, se va plăti 0, 02% din taxă, pentru fiecare zi de întârziere, la care se adaugă o dobândă de 0,04 la sută tot pentru fiecare zi de întârziere. În plus, se achită 5 la sută pe an pentru întârzierile de peste 30 de zile şi 15 la sută pe an, pentru cele 90 de zile.
Nici şoferii nu au fost uitaţi. Punctul de amendă se va majora de la 75 la 80 de lei, ca urmare a creşterii salariului minim. Cea mai mică amendă care va fi aplicată va fi de 160 de lei, în timp ce cea mai mare poate ajunge şi la 1.600 de lei, se arată în Codul Rutier.
Între atâtea scumpiri, românii primesc şi o veste bună. De la 1 iulie, se ieftinesc serviciile de roaming în reţele publice de comunicaţii mobile în Uniunea Europeană. Potrivit regulamentului Parlamentului European operatorii care asigură astfel de servicii sunt obligaţi să aplice noi tarife maxime, care sunt mai mici decât cele precedente.
De exemplu, pentru un apel efectuat în roaming nu se percepe un tarif mai mare de 0,24 euro pe minut fără TVA. Iar pentru primirea unui apel, abonaţii nu vor plăti mai mult de 0, 07 euro pe minut fără TVA. Tariful pentru trimiterea unui SMS în roaming nu va depăşi 0,08 fără TVA, în timp ce primirea unui mesaj este gratuită. Totodată, tariful pentru utilizarea serviciilor de date, inclusiv accesul la internet, este de 0,45 euro pe megabite fără TVA.
Pâinea nu se ieftinește
1 iulie trebuia să vină şi cu reducerea TVA-ului la pâine, de la 24% la 9%. Însă, la jumătatea lunii iunie, Victor Ponta anunţa că această măsură va fi amânată până după rectificarea bugetară, care va avea loc în a doua jumătate a anului. Aşa că, până atunci, reducerea TVA-ului la pâine reprezintă doar o promisiune neîndeplinită şi care rămâne doar pe hârtie.
“De la 1 iulie, de la rectificare, pentru că trebuie să alocăm vreo 250 de milioane de lei din altă parte. Vreau să încercăm acest experiment. I-am anunţat pe cei de la Fond şi au spus <<alocaţi bani din altă parte, nu mergeţi doar pe ideea că veţi recupera banii din evaziune fiscală>>”, a precizat la acea vreme Victor Ponta.
Chiar ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, a declarat la jumătatea lunii mai că această reducere se numără printre măsurile fiscale care vor fi luate de la 1 iulie.
„Una din măsurile pe care dorim să o luăm începând cu semestrul doi, 1 iulie 2013 este reducerea TVA pentru pâine de la 24 la 9%. De asemenea, avem ca obiectiv asumat rescrierea Codului fiscal şi a Codului de procedură fiscală până în toamnă, astfel încât să simplificăm, să avem coerenţa cadrului legislativ fiscal”, a declarat la acea dată ministrul Chiţoiu.
Promisiunea guvernului USL a rămas însă neonorată. Guvernul susţine însă că subiectul redcuerii TVA-ului la pâine, va fi luat în discuţie în cea de-a doua jumătate a anului, atunci când au loc rectificările la buget.
Leave a Reply