full screen background image

Rata de colectare selectivă a deşeurilor electrice a scăzut

deseurile electrice si electronice     Obligaţia României de a colecta în fiecare an patru kilograme de deşeuri electrice (DEEE) de către fiecare locuitor este departe de a fi îndeplinită, iar statisticile ne arată că, din 2009 şi până în prezent, rata de colectare a scăzut alarmant de la 1,8 kg/locuitor la 0,9 kg/locuitor, a declarat, pentru AGERPRES, Liviu Popeneciu, preşedintele Asociaţiei Române de Reciclare – RoRec.

“Obligaţia României de a colecta anual 4 kilograme pe locuitor de deşeuri electrice este departe de a fi îndeplinită. Statisticile Eurostat relevă că din 2009 – când s-au colectat 1.8 kilograme/locuitor, am scăzut progresiv la 1.1 kilograme în 2010, ajungând conform estimărilor oficiale la doar 0,9 kilograme în 2012. Este un semnal de alarmă, căci conform Directivei 96, care stabileşte atât cadrul legal cât şi responsabilităţile ‘actorilor’ implicaţi în crearea unui sistem coerent de management al DEEE, alături de producători, distribuitori şi cetăţeni, un rol esenţial îl are autoritatea centrală şi locală.
Numai Asociaţia RoRec nu are cum să realizeze singură acest obiectiv de ţară, fără intervenţia şi contribuţia primăriilor, fără existenţa unui cadru legal viabil. Da, aşa cum bine aţi observat, noi suntem foarte activi şi vizibili, dar numai activităţile noastre nu pot rezolva tema unei ţări întregi”, a afirmat Popeneciu.

Oficialul RoRec a amintit de faptul că, la nivel naţional, există campanii de informare a populaţiei în legătură cu ideea de colectare a DEEE, prin intermediul unor acţiuni educative.

“Campaniile de informare şi activare a populaţiei reprezintă o activitate continuă a Asociaţiei RoRec (…) Asociaţia a construit şi susţine programe şi concepte strategic adresate tuturor segmentelor de public.

De pildă, proiectul ‘Patrula de reciclare’ – realizat (…) în parteneriat cu Primăriile şi Inspectoratele Şcolare Judeţene (…) Una dintre cele mai cunoscute campanii realizate de Asociaţia RoRec, care vizează antrenarea populaţiei în vederea colectării selective a deşeurilor electrice, se numeşte ‘Locul deşeurilor nu e în casă. Trimite-le la plimbare!’ şi se desfăşoară din 2010 la nivel naţional, de asemenea în parteneriat cu autorităţile locale. Reţeaua Natională de Colectare RoRec este un alt proiect al asociaţiei noastre care constă în realizarea de centre proprii de colectare, ce oferă servicii permanente de colectare şi preluare a deşeurilor electrice de la persoane fizice şi juridice (…)

În plus, Asociaţia RoRec a lansat în premieră în luna noiembrie 2012, un proiect pilot pentru serviciul de colectare de la domiciliu, în Timişoara. Acesta a fost gândit ca un serviciu comunitar ce vine în sprijinul cetăţenilor care deţin deşeuri electrice grele sau voluminoase (…) În doar o jumătate de an, proiectul s-a extins în alte opt oraşe mari din ţară”, a precizat preşedintele RoRec.

Asociaţia Română pentru Reciclare – RoRec este o organizaţie non-profit, formată din unsprezece dintre cei mai cunoscuţi fabricanţi europeni de aparatură electrocasnică prezenţi pe piaţa din România. Practic, Asociaţia RoRec preia responsabilitatea producătorilor de echipamente electrice şi electronice şi desfăşoară toate activităţile necesare colectării, tratării, refolosirii, reciclării şi recuperării deşeurilor de echipamente electrice şi electronice (DEEE), asigurând eliminarea în siguranţă şi protecţia mediului.

comments

comments




Leave a Reply

avatar