full screen background image

Spania, în finala Cupei Confederaţiilor

spania     Spania s-a calificat în finala Cupei Confederaţiilor la fotbal, după ce a învins Italia cu scorul de 7-6, la loviturile de departajare, joi seara, la Fortaleza, în semifinalele competiţiei găzduite de Brazilia, scorul fiind ”alb”, 0-0, după 120 de minute.

Italia nu a reuşit să-şi ia revanşa după ce a pierdut finala EURO 2012 în faţa Spaniei (0-4), care s-a impus în semifinalele turneului din Brazilia la capătul unui meci echilibrat, în care diferenţa a făcut-o penalty-ul ratat de Bonucci. Spania va juca în ultimul act cu Brazilia.

Xavi, Iniesta, Pique, Ramos, Mata, Busquets şi Navas (golul victoriei) au transformat pentru campioana europeană şi mondială, în timp ce Candreva, Aquilani, De Rossi, Giovinco, Pirlo şi Riccardo Montolivo au marcat pentru Italia.

Deşi Spania a avut posesia mingii pentru care este recunoscută, Italia a fost echipa care a făcut jocul în prima repriză, având ocazii de gol pe bandă rulantă. Giaccherini (3) nu a nimerit ţinta la capătul unui contraatac, după care Maggio a reluat cu capul peste poartă (8), la un corner executat de Pirlo. Gilardino a reluat alături (15), la centrarea lui Maggio, după care portarul Casillas a intervenit providenţial în faţa lui Maggio (17). De Rossi (19) şi Marchisio (19) au trimis şi ei pe lângă ţintă, consfinţind 20 de minute excelente pentru ”squadra azzurra” în faţa campioanei europene şi mondiale, care nu a reuşit să pună în această perioadă deloc în pericol poarta Italiei. Spania a încercat să construiască fără grabă, meticulos, dar i-a lipsit inspiraţia ultimei pase, în faţa unei apărări grupate excelent.

Italia a oferit o perioadă de respiro ibericilor, care au scăpat cu şansă de la primirea golului, dar finalul primei reprize a fost alert. Casillas a fost salvator în faţa aceluiaşi Maggio (36), pentru ca portarul lui Real Madrid să respingă apoi şutul lui De Rossi (43).

Singura ocazie clară a spaniolilor în prima parte a fost ratată de Fernando Torres, care a pivotat lângă Barzagli (37), dar şutul său a ocolit poarta lui Buffon.

Pentru starea de lucruri din prima repriză sunt elocvente cifrele oferite la pauză de statistica FIFA, 9-2 la şuturi (4-0 pe poartă) pentru Italia, dar posesie superioară pentru Spania, 62%38%.

Spania a părut mai bine aşezată şi mai decisă după pauză, iar Navas (58) l-a pus la încercare pe Buffon cu un şut din afara careului – primul pe poarta italienilor. Apoi, Iniesta a croşetat câţiva adversari, dar a şutat pe lângă poartă (63).
După minutul 70, Italia a avut o perioadă bună, cu posesie prelungită a mingii, însă fără ca ritmul să fie la un nivel prea ridicat. Pique a fost aproape să tranşeze acest meci în min. 85, când a reluat peste poartă la capătul unei contre, la care au mai contribuit Torres şi Navas.

În prelungiri, cele două echipe au lăsat la o parte prudenţa şi Navas i-a dat ceva emoţii lui Bufon (92), cu un şut din afara careului, după care Italia a avut la scurt timp o mare ratare, la şutul lui Giaccherini, care a lovit bara (93). Ibericii au cerut penalty în două rânduri (95), existând circumstanţe, după ce Chiellini a oprit cu mâna mingea expediată cu capul de Pique, iar De Rossi l-a bruscat în careu pe Ramos. Apoi, Jordi Alba a trimis peste poartă din poziţie excelentă la mingea aşezată de Iniesta (99).

Xavi a avut o oportunitate extraordinară de a aduce victoria Spaniei, dar şutul său din afara careului a fost deviat in extremis de Buffon în bară (115), iar apoi Javi Martinez a reluat pe lângă poartă. Navas (117) a fost şi el aproape de golul izbăvitor, dar portarul Italiei a acordat corner.

La loviturile de departajare portarii nu au arătat inspiraţie, nereuşind să apere vreun şut, dar Bonucci a fost cel care a ratat, iar Navas a transformat lovitura decisivă.

Italienii au evoluat în acest meci cu banderole negre pe braţ, în semn de omagiu faţă de decesul fostului jucător Stefano Borgonovo, decedat la doar 49 de ani, bolnav de scleroză amiotrofică laterală.

Brazilia şi Spania se vor înfrunta la Rio, în finala competiţiei, duminică (01.00, luni în România), în timp ce în finala mică se vor întâlni Uruguay şi Italia, la Salvador (22.00).

comments

comments




Leave a Reply

avatar