full screen background image

Asociaţia “Mame pentru Mame” îl critică pe Băsescu

mama     Preşedintele Traian Băsescu s-a mirat, marţi, că femeile rome pot face cinci-şase copii, iar româncele, nu. Societatea civilă consideră că nu trebuie să primeze cantitatea în faţa calităţii îngrijirii copiilor, iar medicii susţin că un număr mare de sarcini ar putea afecta şi mama, şi bebeluşul.

Traian Băsescu a declarat că, în actualul ritm de scădere demografică, România va avea 15 milioane de locuitori în anul 2030, iar structura se va schimba pentru că minoritatea romă este foarte productivă.

“Cum Dumnezeu femeia romă poate ţine cinci-şase copii, iar românca nu poate? E adevărat, ea nu este manager, femeia romă (…). Trebuie să mergem şi în zona cealaltă. Poate maternitatea este una dintre misiunile fundamentale ale femeii, asta mi se pare mie”, a afirmat Băsescu.

“Probabil preşedintele Băsescu a făcut aceste afirmaţii pe fondul entuziasmului generat de faptul că va deveni bunic. Este o viziune retrogradă. Femeia poate fi împlinită şi utilă pentru societate şi fără să fie mamă. Este greu să facă mulţi copii când nu există infrastructură: protecţie la locul de muncă, centre pentru copii în cadrul firmelor sau legea bonelor. Puţine mame din România mai sunt casnice. Viziunea preşedintelui seamănă cu politica pronatalistă ceauşistă”, susţine Ana Măiţă, preşedinta Asociaţiei “Mame pentru Mame”.

comments

comments




Leave a Reply

avatar