full screen background image

Aproape 3000 de hectare de culturi agricole, distruse

Vasile Schipor, directia agricola     Fenomenele meteorologice periculoase din ultima perioadă au făcut stricăciuni importante în 9 localităţi din judeţul Suceava, anunţă, Vasile Schipor, directorul executiv al Direcţiei Agricole Judeţene Suceava.

Este vorba, după cum precizează oficialul DAJ, despre un estimativ de 2.991 de hectare de culturi agricole, distruse sau afectate parţial de căderile masive de precipitaţii, grindină, precum şi de vântul care a bătut cu putere.

Astfel, în Cornul Luncii au avut de suferit 650 de hectare de culturi, în ordine urmând Baia-cu 584 de hectare, Bălcăuţi-500 de hectare, Şerbăuţi-420 de hectare, Rădăşeni-360 de hectare, Bogdăneşti-300 de hectare, Horodnicu de Sus-100 de hectare, Mălini-50 de hectare şi Forăşti cu 26 de hectare. Ploile, grindina şi vijelia au făcut pagube, în principal, pe 1.268 de hectare de porumb şi 810 hectare de grâu, afectate fiind şi 368 de hectare de cartofi, 227 de hectare de ovăz, 146 de hectare de livezi, 57 de hectare de rapiţă, 31 de hectare de soia, 22 de hectare de orz, 20 de hectare de legume, 19 hectare de mazăre şi 3 hectare de căpşuni. Cel mai bătute de urgie au fost Conul Luncii, unde culturile au fost calamitate în proporţie de 100%, precum şi Horodnicu de Sus, cu 70% distrugeri.

Şeful Direcţiei Agricole Judeţene precizează că procesele verbale întocmite de specialiştii instituţiei pe care o conduce vor sta la baza despăgubirilor pe care fermierii asiguraţi ar urma să le primească ulterior.

„Agricultorii care nu sunt asiguraţi vor trebui să se prezinte, cu procesul verbal de calamitate, la centrele locale APIA de care aparţin, pentru a fi introduşi în baza de date, astfel încât, la controalele din teren, să poată face dovada că respectivele suprafeţe nu mai sunt în cultură”, subliniază Schipor.

Vasile Schipor a evidenţiat că va face demersuri la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, pentru a vedea în ce măsură, agricultorii ar putea beneficia de ajutoare financiare de minimis, aşa cum s-au acordat, anul trecut, pentru culturile distruse de secetă.  

comments

comments




Leave a Reply

avatar