full screen background image

Peste 37.000 de lei amenzi, la firme de prelucrare a lemnului

gater     Echipele mixte de control constituite din poliţişti din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor, specialişti silvici din cadrul I.T.R.S.V. Suceava şi comisari ai Gărzii Financiare – Secţia Judeţeană Suceava, au desfăşurat, în perioada 11 – 12 iunie, o acţiune în sistem integrat pentru verificarea unor agenţi economici din judeţul Suceava, care desfăşoară activităţi legate de prelucrarea, transportul, debitarea şi comercializarea materialului lemnos, cu următoarele rezultate:

– dosare penale înregistrate – 2;

– sancţiuni contravenţionale aplicate – 11, în valoare de 37.500 de lei;

– material lemnos confiscat – 39,511 de metri cubi de cherestea răşinoase, în valoare de 17.190 de lei, din care 31,14 de metri cubi au fost confiscaţi fizic şi predaţi în custodia ocolului silvic Gura Humorului.

Exemplu:

În cadrul verificării efectuate la o societate comercială din orașul Gura Humorului, administrată de M. Constantin, s-a procedat la inventarierea materialului lemnos din incinta punctului de lucru, constatându-se că pentru o cantitate de 31,14 de metri cubi de cherestea nu există documente de provenienţă.

Mai mult, societatea a vândut cantitatea de 8,37 metri cubi cherestea pentru care, conform documentelor de intrare material lemnos, în gestiunea punctului de lucru nu exista provenienţă.

Faţă de această situaţie s-a procedat la sancţionarea contravenţională cu o amendă în valoare de 10.000 de lei şi s-a dispus confiscarea cantităţii de 31,14 de metri cubi cherestea care a fost predată în custodia Ocolului Silvic Gura Humorului precum şi confiscarea contravalorii cantităţii de 8,37 metri cubi cherestea livrată fără provenienţă.

De asemenea, societatea nu a utilizat programul informatic specific domeniului, sens în care a fost sancţionată cu o amendă contravenţională în valoare de 4.500 de lei, conform prevederilor HG 996/2008.

Tot în cadrul verificării, a fost identificată efectuarea unei achiziţii de material lemnos pe baza unui aviz de însoţire care nu poate fi considerat document legal de provenienţă, întrucât nu aparţine emitentului, existând indicii cum că această operaţiune comercială nu ar fi fost reală.

În cauză verificările sunt continuate de către Garda Financiară Suceava.

comments

comments




Leave a Reply

avatar