Agenţia pentru Protecţia Mediului Suceava organizează, astăzi, cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului, simpozionul cu tema „Utilizarea resurselor naturale şi a alimentelor în contextul dezvoltării durabile”.
Directorul executiv Vasile Oşean informează că sunt invitaţi elevi de la eco-şcolile sucevene, reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamerntale de mediu, autorităţilor publice judeţene şi locale.
În cadrul simpozionului vor fi prezentate lucrări cu tematică specifică, atât de către reprezentanţi ai APM, cât şi către de unii invitaţi. La sfârşitul manifestării vor fi acordate diplome, din partea APM Suceava, pentru ong-uri, şcoli şi instituţii care s-au remarcat în domeniul protecţiei mediului.
Ziua Mondială a Mediului este celebrată, în fiecare an, pe 5 iunie, zi instituită de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite. Tema pentru din 2013 este: „Gândeşte. Mănâncă. Salvează.” „Prin alegerea acestei teme se doreşte desfăşurarea unei campanii de încurajare a măsurilor care conduc la reducerea risipei de alimente şi de resurse naturale în general”, a declarat Vasile Oşean.
Un studiu al ONU evidenţiază că, anual, aproximativ 1,3 miliarde de tone de alimente se risipesc. Aceasta înseamnă că 33% din totalul producţiei mondiale de mâncare se aruncă în timp ce aproape 1 de locuitori nu au ce mânca. Această cantitate de alimente risipită este echivalentă cu cea produsă în întreaga Africa sub-sahariană. Campania din acest an propune unirea eforturilor tuturor celor care pot lua măsuri, începând cu fiecare cetăţean în parte şi până la forurile de decizie, în vederea reducerii risipei de alimente şi impactului asupra mediului al producţiei de alimente. Aceste măsuri, se arată în studiul amintit, vor conduce şi la economisirea banilor, eficientizarea producţiei şi la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.
Leave a Reply