Senatorul Gheorghe Flutur a avut o întrevedere cu profesorul universitar Ioan Ianoş, membru al Consiliului Consultativ pentru Regionalizare (CONREG).
Discuţiile s-au purtat pe marginea materialelor care sunt prezentate în aceste zile când se vorbeşte despre regionalizare şi reorganizarea administrativa a României.
Senatorul Gheorghe Flutur şi-a exprimat îngrijorarea că în aceste studii nu se vorbeşte despre Bucovina aşa cum se vorbeşte despre Banat, Dobrogea, Crişana sau Maramureş, cu atât mai mult cu cât criteriul istoric este primul în lista criteriilor care stau la baza desenării viitoarelor regiuni.
Gheorghe Flutur s-a referit mai mult la ceea ce trebuie să aducă bun, pentru fiecare cetăţean, orice demers de acest gen, reorganizarea administrativa sau regionalizarea fiind un proces mult prea important pentru România ca sa poată fi abordat în maniera pe care o face actuala guvernare USL.
Referindu-se la proiectul USL, Gheorghe Flutur şi-a exprimat îngrijorarea că, aşa cum se conturează lucrurile, această cea mai mare regiune ca populaţie şi teritoriu, dar cu un PIB mic – sub 70% din PIB-ul naţional, Regiunea N-E, va însemna concentrarea resurselor într-un singur punct şi dezvoltarea doar a centrului.
Senatorul Gheorghe Flutur spune că sunt, pe de alta parte, argumente solide care demonstrează că o regiune mai mică, Suceava cu Botoşani – de exemplu, poate avea ca pol de dezvoltare municipiile Suceava si Botoşani, egale ca şi populaţie, apropiate ca distanţa, deci ar putea fi ceva în genul Brăila – Galaţi sau Arad – Timisoara
Doar intr-o astfel de abordare ar fi posibil să aibă beneficii fiecare locuitor al zonei în cazul unei reorganizări administrative.
Gheorghe Flutur a dorit să precizeze că mai important decât orice a prezentat pană acum actuala guvernare cu privire la regionalizare, este să fie date răspunsuri clare la întrebarea ce aduce bun actualul proiect.
Studii laborioase sunt aduse în discuţie într-un mod nearticulat fără a avea în miezul acţiunii omul, cetăţeanul, ci se află hărţi, fluxuri de migraţie, poli, indici, tabele, grafice, aduse de guvernanţi ca argumente în aceste speudodezbateri care s-au organizat pana acum, sau sondaje cu interpretări cel puţin tendenţioase.
Leave a Reply