full screen background image

Firmele sucevene, neinteresate de ucenicia la locul de muncă

Mirela Adomnicai     În judeţul Suceava, tinerii cu vârsta sub 25 ani au o pondere destul de ridicată în numărul total al şomerilor, a arătat în şedinţa Colegiului prefectural, directorul executiv al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Suceava, Mirela Adomnicăi.

Şeful AJOFM relevă că, în cursul anului 2012, cea mai mare pondere, cea de 25,6%, a fost atinsă în noiembrie, tendinţa crescătoare manifestându-se începând cu luna iulie, după ce s-a încheiat anul şcolar. De regulă, acest trend se înregistrează până în luna decembrie, după care urmează să scadă în lunile februarie şi martie, odată cu expirarea perioadei de 6 luni, de plată a indemnizaţiei de şomaj, lucru valabil în cazul absolvenţilor care nu se încadrează în muncă înainte de termenul de încetare a ajutorului respectiv.

„Se remarcă o pondere ridicată a tinerilor în vârstă sub 25 de ani, în numărul total al şomerilor din evidenţă. Dacă pentru celelalte categorii de vârstă se menţine o aceeaşi valoare pe tot parcursul anului, la tineri se observă o creştere de la circa 1000 de persoane în lunile aprilie, mai şi iunie, ajungând până la aproximativ 3000 de peroane, în lunile noiembrie, decembrie” iterat directorul executiv al Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Mirela Adomnicăi.

Pentru realizarea unui grad mai mare  de absorbţie a tinerilor pe piaţa muncii, AJOFM desfăşoară acţiuni de promovare a uceniciei la locul de muncă. În ciuda faptului că AJOFM avea bani pentru subvenţionarea agenţilor economici, nicio firmă nu s-a arătat interesată să pia tineri pentru a-i pregăti.

„În acest sens vom realiza campanii de informare privind formarea profesională prin ucenicia la locul de muncă. Deşi este în vigoare, Legea nr.279/2005 privind ucenicia la locul de muncă şi cu toate că am avut bani alocaţi în buget pentru subvenţionarea agenţilor economici, până în prezent nu au existat solicitări din partea”, a declarat Adomnicăi.

comments

comments




Leave a Reply

avatar