full screen background image

Cioloş, veste bună pentru tinerii fermieri

Cioloş     Tinerii fermieri ar putea beneficia de o creştere a plăţilor directe în primii cinci ani după instalare, atunci când presiunea financiară este mai mare asupra lor, a declarat, luni, comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş.

“Alături de măsurile din Programul de Dezvoltare Rurală venim cu această noutate şi de creştere a plăţilor directe în primii cinci ani după instalare pentru că am constatat şi când eram la minister că pe tinerii fermieri este o presiune financiară mare în primii ani de la instalare, când trebuie să ia credite de la bancă, când nu prea au cu ce garanta, cu tot sprijinul obţinut de la fondul de garantare, când băncile se uită după un venit sigur cât de cât. Ştiţi cât de sigur poate să fie un venit în agricultură şi atunci plăţile directe pot să fie un instrument care să faciliteze pentru tinerii fermieri accesul la credite, alături de acea primă de instalare din Programul de Dezvoltare Rurală’, a spus Dacian Cioloş, în cadrul seminarului cu tema ‘Viitoarea Politică Agricolă Comună: oportunităţi şi priorităţi pentru România”, scrie Agerpres.

De asemenea, în discuţiile despre PNDR 2014 – 2020, comisarul a adăugat că se vor putea elabora subprograme pentru care se poate rezerva o alocare financiară din bugetul total pentru susţinerea restructurării anumitor sectoare sau pentru a acorda facilităţi la pachet unor categorii de agricultori.

‘Este un element de noutate absolută în Politica Agricolă Comună. Acest lucru l-am gândit deoarece şi când eram la minister, de multe ori, nu exista această posibilitate de a orienta o anumită susţinere pentru un sector sau altul pentru că trebuia să tratăm pe toată lumea la fel. Cu aceste subprograme există această posibilitate de ţintire a susţinerii anumitor sectoare şi în Programul Naţional de Dezvoltare Rurală’, a menţionat Cioloş .

Comisarul european consideră că un alt element de noutate în PNDR este posibilitatea de a susţine fonduri mutuale pe care să le constituie agricultorii grupaţi, asociaţi şi la care să contribuie şi fondurile europene din PNDR.

‘Ştiţi toate discuţiile vizavi de legea calamităţilor, de cine şi cât plăteşte în situaţii de calamităţi naturale, dar şi în situaţii cu care încă agricultorii români poate nu s-au confruntat foarte mult, respectiv de căderea veniturilor datorită volatilităţii mari a preţurilor pe piaţă. Ai preţuri ridicate la cereale la lapte, dar poţi să ai de la o lună la alta o cădere a preţului, cădere care se menţine o anumită perioadă şi pentru care nu aveam instrumente de compensare’, a explicat Cioloş.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale organizează luni seminarul cu tema ‘Viitoarea Politică Agricolă Comună: oportunităţi şi priorităţi pentru România’.

La eveniment participă comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, precum şi secretarii de stat din cadrul MADR.

comments

comments




Leave a Reply

avatar