full screen background image

Camera Deputaţilor şi UNICEF au semnat un parteneriat

unicef     Înfiinţarea unei echipe de specialişti care va dezvolta politici publice pentru o legislaţie mai bună în domeniul drepturilor copilului şi crearea unei subcomisii care să aibă ca obiect de activitate promovarea drepturilor copilului sunt câteva dintre prevederile parteneriatului semnat luni de preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, şi reprezentantul UNICEF în România, Sandie Blanchet.

“Este un drum lung pe care l-am construit împreună cu doamna ambasador atunci când nimeni nu avea încredere în Parlament, anul trecut, după trei ani şi jumătate de lipsă de dialog cu organizaţii neguvernamentale puternice, dar şi cele mai puţin puternice, fără o vizibilitate ridicată. Plecăm împreună la un drum lung, 2013-2017, şi am deosebita plăcere să semnez astăzi (n.r.-luni) un acord între Camera Deputaţilor şi UNICEF, un parteneriat în interesul copiilor în construcţia unei legislaţii solide pentru protecţia copilului, pentru a asigura generaţiei viitoare o şansă în România, ca stat european. Eu şi doamna ambasador ne luptăm pentru pentru viitorul copiilor, am bucuria să am doi copii, dar nu acesta este singurul motiv, cred că noi ca politicieni trebuie să lucrăm cu aceste organizaţii neguvernamentale care au capacitatea să ne facă să înţelegem ce înseamnă politică publică, cum se construieşte, ce înseamnă strategie, ce înseamnă un plan de acţiune în spatele unei strategii şi care sunt obligaţiile noastre ca politicieni”, a declarat preşedintele Camerei Deputaţilor.

Zgonea a adăugat că această iniţiativă vine în completarea parteneriatului 2013-2017 pe care l-a semnat primul ministru, în numele Guvernului, cu UNICEF.

“Este un eveniment care nu s-a mai întâmplat în ultimii ani, iar eu sper că acest parteneriat va însemna o legislaţie mai bună, va însemna o conştientizare a tuturor parlamentarilor cu privire la politicile publice”, a încheiat Zgonea.

Potrivit parteneriatului semnat luni la Palatul Parlamentului de preşedintele Camerei Deputaţilor şi reprezentantul UNICEF în România, Sandie Blanchet, cele două părţi îşi iau angajamentul de a susţine în beneficiul şi împreună cu copiii o mai bună respectare, implementare şi monitorizare a drepturilor copiilor din România.

“Începând cu luna mai 2013, Camera Deputaţilor va înfiinţa o echipă pentru copii pentru a dezvolta politici pe termen lung în beneficiul copiilor. Echipa poate fi formată din parlamentari, reprezentanţi ai ministerelor, ai mediului academic, organizaţii neguvernamentale şi ai UNICEF. Echipa va evalua implementarea politicilor publice în legătură cu copiii şi va realiza o serie de studii în baza unui parteneriat cu universităţile”, se arată în document.

Parteneriatul mai prevede posibilitatea creării în cadrul Camerei a unei subcomisii care să aibă ca obiect de activitate promovarea drepturilor copiilor, cu scopul de a garanta faptul că noile propuneri legislative şi cadrul legal respectă Convenţia privind Drepturile Copilului şi sunt în beneficiul real al copilului. Camera Deputaţilor va susţine iniţiativele UNICEF de apărare a copiilor şi mobilizarea resurselor privind drepturile acestora, iar România va propune Parlamentului European un Observator European pentru copii.

comments

comments




Leave a Reply

avatar