full screen background image

Înscrierile la clasa pregătitoare şi clasa I se vor face în două etape şi încep pe 2 aprilie

clasa_curs_goalaClasa pregătitoare va putea fi organizată şi la şcoală şi la grădiniţă – aşa prevede proiectul lansat în dezbatere publică de Ministerul Educaţiei.

În clasa pregătitoare, vor fi înscrişi copii care împlinesc 6 ani până pe 31 august. La solicitarea părinţilor, pot fi primiţi şi cei care nu au împlinit această vârstă până la începutul anului şcolar, dacă vor trece testele ce demonstrează că sunt pregătiţi de şcoală.

Cei care împlinesc 7 ani până la sfârşitul lui august vor fi înscrişi în clasa I. Înscrierile încep pe 2 aprilie şi au loc în două etape. Prima se încheie pe 22 aprilie. În a doua etapă – care are loc 8 şi 17 mai – vor participa doar copii care nu au fost cuprinşi în nicio unitate de învăţământ, în prima etapă.

Părintele va putea opta atât pentru şcoala de circumscripţie,- copilul fiind automat înscris – sau pentru o altă unitate de învăţământ – unde cel mic va fi înscris, în funcţie de locurile disponibile. Fiecare unitate de învăţământ trebuie să afişeze unde va organiza clasa pregătitoare: în şcoală sau la grădiniţă.

Ministerul Educaţiei precizeză că indiferent de loc, celor mici le vor preda învăţătoarele care vor respecta aceeaşi programă şi la şcoală şi la grădiniţă. Dacă o şcoală primeşte foarte multe cereri de la părinţi al căror domiciliu se află în afara circumscripţiei, se vor aplica unele cruterii de departajare.

Vor avea prioritate copii orfani de unul sau de ambii părinţi, cei care provin de la centrele de plasament sau cei care au fraţi ori surori înmatricualţi la şcoala respectivă. Dacă nici aşa nu se ajunge la o departajare, fiecare unitate de învăţământ poate aplica propriile criterii.

La înscriere, părinţii vor competa o cerere-tip, vor aduce copii după actele de identitate, certificatul de naştere al copilului şi doccumentul care atestă că e apt copilul de şcoală. Proiectul se află în dezbatere publică până pe 24 martie

comments

comments




Leave a Reply

avatar