full screen background image

Consiliul Judeţean vrea parazăpezi pentru zonele cele mai afectate de iarnă din judeţ, dar sunt scumpe şi se fură

nechifor_psdIarna aceasta a fost cea mai grea pentru autorităţile judeţene. Deszăpezirea arterelor rutiere din noiembrie până în prezent costă administraţia judeţeană peste 3 milioane de lei. În total, au fost folosite peste 15.000 de tone de antiderapant, potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor: “Statistic vorbind a fost cea mai dificilă iarnă din ultimii ani, cu cele mai multe precipitaţii cu cele mai multe situaţii extreme. Din fericire am reuşit să ţinem sistemul sub control în sensul în care pe drumurile naţionale, judeţene, comunale, s-a circulat în condiţii de iarnă. În lunile noiembrie şi decembrie când precipitaţiile au fost mai abundente şi costurile financiare au fost mai ridicate, mai exact 1.706.000 de lei. Pentru perioada ianuarie – februarie estimăm 1.400.000 de lei. Sper să trecem acestă iarnă cu maximum 50 de miliarde de lei vechi, în condiţiile în care avem un preţ pe km/h  de intervenţie de 3,82 lei

Consiliul Judeţean vrea să cumpere parazăpezi pentru zonele cele mai afectate de iarnă din judeţ, însă costurile sunt destul de ridicate.  Un metru liniar de parazăpezi ajunge la 100 de lei. Probleme stringente pentru autorităţi sunt atât amplasarea acestor parazăpezi pe terenurile private, cât şi furturile înregistrate.

Am avut după această iarnă o oglindă a zonelor critice din judeţ şi anume Muşeniţa, Forăşti-Dolheşti, Vultureşti- Baia. Acolo au fost întotdeauna situaţii dificile, au fost cele mai multe înzăpeziri. Una dintre variante ar fi să facem o achiziţie e parazăpezi . Din păcate avem 2 dificulţăţi, una legată de costuri, un astfel de gard ar costa 100 de lei pe metru liniar, a doua problemă ar fi legată de terenurile aflate în vecinătatea acestor drumuri, de cele mai multe ori terenuri private, iar accesul în această zonă este mai dificil“, a explicat Cătălin Nechifor.
Mai mult, preşedintele judeţean apreciază că neadoptarea bugetului în timp util duce la blocaje în proiectele foarte importante.
Licitaţia pentru întreţinerea drumurilor judeţene, precum şi modernizarea lor stă sub un mare semn de întrebare datorită procedurilor foarte greoaie.
Termenul pentru noua licitaţie multianuală este octombrie. Posibila adoptare a bugetului ţării în luna martie dă peste cap planurile administraţiei judeţene.
“Bugetul este blocat la nivel naţional şi asta ne încurcă foarte mult. Am vrut ca în lunile februarie- martie să fi avut deja drafturile pentru achiziţia publică, deja să avem comunicarea cu ANREMAP-ul, deja să putem declanşa procedura de achiziţie pentru că durează foarte mult şi ne putem trezi în etapa de evaluare cu fel de fel de contestaţii  şi întârzieri .Termenul de octombrie care pare deocamdată destul de departe este chiar fierbinte”, a explicat Cătălin Nechifor.

comments

comments




Leave a Reply

avatar