full screen background image

Epidemia de gripă se îndreaptă spre România, avertizează specialişti ai Centrului Naţional de Referinţă pentru Gripă

vaccinare2Până acum am fost feriţi de gripă, dar specialişti ai Centrului Naţional de Referinţă pentru Gripă avertizează că în două săptămâni se poate declanşa şi în România o epidemie. Statele Unite au anunţat deja cea mai gravă epidemie din ultimii 10 ani, iar în Europa creşte îngrijorător numărul de îmbolnăviri.

Campania de vaccinare antigripală a început în luna noiembrie, iar la nivelul judeţului Suceava au fost efectuate 8900 de doze de vaccin antigripal. Totalul alocat pentru acest sezon este de 11560 de doze de vaccin, în stoc mai existând la această oră 2660 de doze.

Purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Săntate Publică Suceava, Adrian Popescu, ne oferă câteva sfaturi utile: “La începutul fiecărui sezon rece, trebuie să ne consultăm medicul de familie pentru administrarea vaccinului antigripal. Grupele de risc sunt copiii mici, persoanele cu vârsta peste 65 de ani, bolnavii de astm, diabet, boli de inimă, plămâni, rinichi, persoanele infectate cu HIV şi gravidele. În primul rând trebuie evitată aglomeraţia, trebuie aerisite corect încăperile, să spălăm frecvent mâinile cu apă şi săpun. Trebuie evitate oboseala şi stresul prelungit. În caz de tuse, trebuie folosită batista şi păstrată distanţa faţă de persoanele din jur. Nu folosim în comun obiectele personale, prosoapele, batistele tacâmurile şi paharele. La apariţia semnelor de boală (febra, frisoane, dureri de musculatură, dureri de cap, gât sau globi oculari; tuse fără expectoraţie) este importantă evitarea automedicaţiei. Recomandăm consumul de lichide, ceaiuri, sucuri naturale, supă de pasăre, supe bogate în vitamina C. Cel mai important aspect, este necesară izolarea persoanelor care se îmbolnăvesc la domiciliu.”

comments

comments




Leave a Reply

avatar