full screen background image
Școlile

Școlile Satelor Noastre – Educație pentru Cetățenie Activă și Drepturile Omului

“Școlile Satelor Noastre – Educație pentru Cetățenie Activă și Drepturile Omului “este  un proiect derulat de Asociația Sprijin pentru Comunitate și Asistență Umanitară în parteneriat cu CTR – Consiliul Tineretului din România,  cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România. Programul este finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Scopul proiectului este de a crește nivelul de informare și educare al elevilor din mediul rural cu privire la cetățenia activă și drepturile omului, demnitate și protecția mediului.

În perioada Aprilie 2021 – Mai 2022, Asociația Sprijin pentru Comunitate și Asistență Umanitară în parteneriat cu CTR – Consiliul Tineretului din România a derulat proiectulȘcolile Satelor Noastre – Educație pentru Cetățenie Activă și Drepturile Omului”. Acesta s-a desfășurat în 4 comunități rurale din județele Tulcea, Suceava, Botoșani și Ilfov și a implicat peste 2.300 de elevi și 250 de cadre didactice.

Elevii de liceu și gimnaziu și cadrele didactice din liceele “Demostene Botez” Trușești, jud. Botoșani, “Mihai Eminescu” Dumbrăveni, jud. Suceava, „Iorgu Vârnav Liteanu” Liteni, jud. Suceava, “Cezar Nicolau” Brănești, jud. Ilfov și Liceul tehnologic Topolog au participat la sesiuni de informare și educare pe 3 teme principale: educație civică, educație pentru drepturile omului și educație protecția mediului.

Timp de 2 luni, 5 traineri asistați de voluntari locali recrutați pentru această activități au susținut sesiuni interactive de informare și educare cu peste 2.300 de elevi și peste 250 de cadre didactice. Obiectivul a fost acela de a-I informa și educa pe elevi cu privire la drepturile universale ale omului, cetățenia activă, demnitate umană, ecologie și sustenabilitate și rolul acestora în comunitatea lor.

4 campanii în 4 comunități

Ulterior, au fost realizate 4 campanii de conștientizare locală cu privire la drepturile și responsabilitățile cetățenilor în fiecare din cele 4 comunități împreună cu elevi și cadre didactice. În cadrul activității elevii au împarțit pliante și au discutat cu membrii comunității lor.

Totodata, 81 de elevi au fost selectați din cele 4 licee pentru a participa la o formare pe tema advocacy, susținută de un reprezentant al Consiliului Tineretului din România. În cadrul celor 4 formări din cele 4 comunități locale, elevii au învațat despre drepturile și responsabilitățile tinerilor, despre cum funcționează autoritățile locale, ce sunt proiectele legislative și cum își pot reprezenta drepturile, dar și ideile pe care și le doresc implementate local.

Inspirație pentru elevii de la sate

Dincolo de impactul în cifre în cele 4 comunități, proiectul și-a propus să inspire și să activeze atât elevii cât și cadrele didactice, încurajând curiozitatea și entuziasmul lor. Susținerea primită de cele 4 licee parte din proiect sunt un semn că liceele din mediul rural își doresc și au capacitatea de a primi și cataliza expertiză din exterior, atât de necesară pentru a crea un impact local pe termen lung. Asociația Sprijin pentru Comunitate și Asistență Umanitară va continuă eforturile și inițiativele sale în școlile din sate, asigurând continuitate și stabilitate proceselor inițiate în cele 4 comunități.

“Școlile cu elevi din mediul rural au nevoie de un efort educațional, social și economic integrat pentru a putea recupera decalajele de învățare și a susține o calitate cât mai ridicată a învățământului. E nevoie nu doar de implicarea cadrelor didactice și a părinților, dar și de cea a instituțiilor locale și centrale și a ONG-urilor care pot aduce valoare adăugată în acest proces. Liceele tehnologice au reprezintat o prioritate în acest proiect deoarece considerăm impactul lor fiindvital pentru piața muncii din România în contextul deficitului specializării forței de muncă.”  Anca Năstase, Manager proiect.

ȘcolileȘcolileȘcolile

Programul Active Citizens Fund România

Lucrăm împreună pentru o Europa verde, competitivă și incluzivă.

Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificand rolul sau în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidand în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, va rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro

 Vă recomandăm să citiți și:

Echipa de conducere a IȘJ Botoșani a fost modificată

 

comments

comments