full screen background image

“Thermonet” este somată să facă în Suceava investiţiile la care s-a obligat

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, cere conducerii “Thermonet”, transportatorul, distribuitorul şi furnizorul de agent termic în localitate, să treacă la materializarea investiţiilor la care aceasta s-a angajat, prin contractul de concesionare a serviciului de alimentare cu apă caldă şi căldură.

Lungu: “Deşi am avut discuţii, voi face adresă oficială celor de la Thermonet, să-şi îndeplinească obligaţiile din contract, cu acele investiţii pe care trebuie să le facă.”

Pe de altă parte, Lungu nu este convins că intervenţia sa va avea efectele urmărite, întrucât nici Primăria nu şi-a onorat obligaţiile contractuale către noul operator.

Lungu: “Din păcate, avem şi noi o vulnerabilitate. Dacă, astăzi, cei de la Thermonet vor să rezilieze contractul, îl pot rezilia fără nicio problemă. Noi, până pe 31 decembrie 2016, trebuia să le punem la dispoziţie toate instalaţiile, lucru care nu s-a întâmplat. Transferarea bunurilor nu va putea avea loc decât după finalizarea procesului prin care Primăria a cerut anularea licitaţiei organizată de lichidatorii judiciari ai falitei Termica, pentru înstrăinarea utilajelor şi echipamentelor cu pricina. Noi am convenit asupra unei sume pe care să o dăm celor de la Termica, care, însă, ne-a cerut de 20 de ori mai mult. Suntem în instanţă pe această temă, dar am reuşit să blocăm licitaţia pentru vânzarea activelor în cauză. Noi am cerut să ni se vândă la preţul din contabilitate, însă, existând un proces, până la încheierea acestuia nu mai putem lua nicio decizie.”

Valoarea de intrare în contabilitate a bunurilor în litigiu este de 43,17 de milioane de lei, dar, potrivit evaluatorilor de la “Termica” în lichidare, după 3 decenii de utilizare deprecierea activelor vizate ar fi de doar 7%.

Lichidatorii “Termica” pretind pentru conductele, instalaţiile şi echipamentele în cauză 40,41 de milioane de lei, Consiliul Local Suceava oferindu-se să dea 8,22 de milioane de lei.

comments

comments