full screen background image

Statul va împrumuta autoritățile locale pentru închiderea depozitelor de gunoi neconforme

Autoritățile publice locale ar putea să accesa împrumuturi cu dobândă zero de la Trezorerie pentru a reuși, în cele din urmă, să închidă depozitele de deșeuri neconforme, a declarat, miercuri, în cadrul conferinței PRIA Environment, Daniel Constantin, ministrul Mediului și vice-prim ministru.

“O parte dintre depozitele de deșeuri neconforme trebuia să fie închise din 2009, altele din 2011, 2012. În acest caz, este iminentă acțiunea Comisiei Europene la Curtea Europeană de Justiție și România, din păcate, riscă să plătească amenzi pentru că nu și-a respectat angajamentele. Din 65 de gropi câte sunt în procedura de infringement, în momentul de față doar 45 sunt închise, iar restul sunt în diverse faze, fie în situații juridice încurcate, fie lipsă de fonduri. Am avut o discuție și cu ministrul de Finanțe și cred că, în perioada următoare, până când autoritățile publice locale vor depune proiecte pentru finanțare din fonduri europene și până când vor primi acele sume, să venim cu sumele respective de la bugetul de stat printr-un împrumut cu dobândă zero din Trezorerie. Nu sunt sume foarte mari și cred că putem face acest efort, pentru să suntem și aici într-o situație limită”, a explicat Constantin.

Pe de altă parte, ministrul Mediului a menționat că România este în urmă cu Programul Național de Gestionare a Deșeurilor (PNGD), iar situația trebuie rezolvată deoarece există riscul ca fondurile disponibile în Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) să fie suspendate.

“(…) suntem în urmă și cu angajamentele pe care le aveam cu Programul Național de Gestionare a Deșeurilor — PNGD. La 31 decembrie 2016, acesta trebuia adoptat de Guvern și predat Comisiei Europene. În momentul de față, suntem departe de acest obiectiv și am discutat deschis pe această temă cu comisarii europeni. Sper să nu ajungem în situația pe care o au la îndemână oricând, de a ne fi suspendate fondurile disponibile în Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM). Nu mai vorbesc despre gropile de gunoi neconforme”, a subliniat oficialul.

Ministrul Mediului a amintit, totodată, și de capitolul poluării aerului, la care România se află în situație de infringement pentru trei aglomerări urbane.

“(…) pe zona de poluare trebuie acționat. Suntem cu trei aglomerări urbane în procedură de infringement — București, Brașov și Iași. Mai sunt și altele care sunt la limită. Aici e vorba și despre o problemă de investiții pe care nu le-a făcut statul român. Nu putem să știm, în momentul de față, care este nivelul de poluare, deși există anumite măsurători, pentru că nu avem Rețea Națională de Monitorizare a Calității Aerului funcțională în totalitate. Am alocat prin bugetul care tocmai a fost aprobat în Parlament toate sumele necesare ca, în cel mai scurt timp, în 2017, să facem investiții și să avem această rețea de monitorizare pusă la punct. Altfel, orice măsură pe care o luăm prin AFM sau din fondurile pe care le avem în Ministerul de Finanțe din certificatele de emisii de gaze cu efect de seră trebuie să-și dovedească impactul”, a punctat Daniel Constantin.

Autorități, reprezentanți ai mediului de business, ai autorităților și ai comunității științifice, precum și lideri comunitari participă, miercuri, la conferința de specialitate PRIA Environment.

În cadrul conferinței sunt abordate subiecte importante, precum: tratarea, epurarea și managementul resurselor de apă, reciclarea electronicelor și electrocasnicelor, prevenirea și controlul poluării mediului, deșeurile din ambalaje, metale și deșeuri periculoase.

Echipa PRIAevents aduce în conferințele pe care le organizează informații de ultimă oră și trenduri în business prin intermediul conferințelor organizate.

AGERPRES

comments

comments




Leave a Reply

avatar