full screen background image

Carmen Fediuc, la Viva Trafic: “Exercițiul recunoștinței contribuie cel mai mult la starea de fericire dintr-o zi!”

CARMEN

Vineri, 20 martie, întreaga suflare a planetei sărbătoreşte Ziua Internaţională a Fericirii. Anul 2015 este cel de-al treilea an în care oamenii de pretutindeni celebrează ziua fericirii. Data a fost aleasă de Adunarea Generală a ONU, pe 12 iunie 2012. Astfel, în această zi, nimeni „nu are dreptul” să fie supărat sau nefericit.
Într-o după-amiază de vineri, 20 martie, Luisa a intrat într-un dialog relaxant despre fericire, cu însăși ambasadoarea ei, Carmen Fediuc.
Care este povestea Zilei Fericirii, de unde începe drumul către ea, cum putem cultiva starea asta, ne-a spus Carmen:

“Prefer ca dimineața, când mă trezesc, să zâmbesc în oglindă, ca să îmi iau tonusul pozitiv.”
Deși pare simplu și ușor copilăresc, exercițiul zâmbetului zilnic ne poate schimba instantaneu dispoziția.

“Dacă alegem să zâmbim timp de cinci secunde cu gura până la urechi, automat se declanșează o stare de bine în organism și acest lucru se transmite și persoanei din fața ta. Și colegului de birou, și persoanei cu care vorbești la telefon.”

De ce are lumea nevoie să celebreze o zi a fericirii?

“Scopul stabilirii acestei zile ține și de faptul că mai multe studii făcute de către Organizația Mondială a Sănătății nu preconizează un viitor foarte strălucit pentru populația Globului. Specialiștii au preconizat că până în 2050 depresia va fi cea mai frecventă boală la nivel mondial și că până în 2030 cazurile de cancer aproape că se vor dubla.”

O perspectivă cam sumbră. Așadar, de unde pornește drumul acesta către fericire? E un proiect personal sau depinde de alți factori?

“Am să spun un citat foarte drag mie, de-a lui Dalai Lama, care zice așa. Fericirea nu este ceva gata făcut, ci vine din propriile tale acțiuni! Practic oamenii pot fi fericiți în majoritatea timpului. Acest lucru depinde foarte mult de cum aleg ei să-și petreacă ziua respectivă, ce vor ei să facă în mod regulat.
Pentru că s-a descoperit următorul lucru: anumite activități care îți plac foarte mult, dacă le practici în fiecare zi, automat îți cresc starea de bine!”

O stare care se întreține și se alege conștient. Ușor de zis, greu de făcut, dar, cu exerciții zilnice de fericire, e posibil.

“Exercițiul recunoștinței contribuie cel mai mult la starea de fericire dintr-o zi! Pe lângă asta, este foarte indicat să facem cât mai multe fapte bune. Inclusiv să dăruiești un zâmbet cuiva sau să ajuți pe cineva să treacă strada, să duci o sacoșă. Lucruri mici.”

Dar cu efecte mari. În plan personal și în planul fericirii personale, cu siguranță!

Interviul integral se poate asculta aici:

0:00

 

comments

comments