EDITORIAL: Sportul românesc își îmbogățește colecția de legende. Simona Halep s-a retras, după un ultim „vals”, la Cluj

Lumea sportului românesc este mai săracă începând de ieri, 4 februarie 2025, când Simona Halep a făcut anunțul pe care fanii ei cu siguranță nu doreau să îl audă. La vârsta de doar 33 de ani, fostul lider WTA, a decis să lase în urmă cariera impresionantă pe care a avut-o și să se retragă din tenisul profesionist.

După ce a pierdut în primul tur la Transylvania Open, în fața Luciei Bronzetti, scor 1-6, 1-6, sportiva din Constanța a susținut un discurs emoționant, prin care și-a motivat decizia. Problemele medicale, care au ținut-o departe de suprafața de joc în ultima perioadă, au făcut-o pe dubla câștigătoare de Grand Slam să „agațe racheta în cui” și să se gândească la un viitor fără tenis.

„Nu vreau să pară că a fost foarte ușor. Sunt multe trăiri în interiorul meu. Sunt foarte împăcată cu această decizie. Sunt realistă, știu ce înseamnă munca pe care trebuie să o depui ca să ajungi sus. Corpul meu, creierul meu, nu mai duce la așa ceva în acest moment. Poate că sunt atât de împlinită pe partea profesională, încât mi-a fost ușor să iau această decizie.

Am trecut prin multe lucruri grele în ultima perioadă. Faptul că sunt realistă și că mi-am dat seama că e momentul să închei mă face să mă simt liberă și împăcată.

(n.r. Când te-ai gândit prima dată că trebuie să te retragi?) Când am aflat că accidentarea de la genunchi este una gravă și că fără operație este greu să revin acolo sus. Dacă nu pot să revin unde am fost, nu merită să mă chinui zi de zi. Performanța este un chin. Stând departe de teren, mi-am dat seama că în ultimii 15 ani am muncit zi de zi.

Poate că viața înseamnă și altceva, vreau să mă bucur de ceea ce trăiesc acum. Sunt mulțumită cu ceea ce am făcut în tenis”, a declarat Simona Halep, la conferința de presă.

Simona Halep a spart toate barierele și a intrat în istoria tenisului mondial

Într-o țară în care iubitorii sportului s-au obișnuit cu lipsa performanțelor remarcabile, Simona Halep a fost printre puținii sportivi care au reușit să ducă numele României pe cele mai înalte culmi ale gloriei. Cu o infrastructură sportivă deficitară din mai toate punctele de vedere, fostul lider WTA a izbutit, cu susținerea necondiționată a familiei și a celor apropiați, să își măsoare forțele cu numele uriașe din tenis și să scrie pagini de istorie pentru sportul din țara noastră.

Cele trei persoane care m-au susținut cel mai mult sunt părinții mei și fratele meu. Ei m-au susținut, nu m-au certat, nu au fost contra mea. M-au susținut, au fost necondiționat alături de mine. Toți oamenii care au făcut parte din această carieră sunt importanți.

Vreau să le mulțumesc, nu dau nume, sunt destul de mulți. Un impact mare l-a avut Daren Cahill, care m-a făcut să cred că am capacitatea de a câștiga turnee de Grand Slam. Vreau să îi mulțumesc pentru asta. Le mulțumesc tuturor”, a declarat Simona Halep.

Momentul care a frânt cariera fostului lider WTA

Chiar dacă a afirmat că accidentările sunt cele care au condus-o spre această decizie, de a se retrage din tenisul profesionist, Simona Halep a fost extrem de afectată și de scandalul de dopaj în care a fost implicată.

În luna octombrie a anului 2022, sportiva din Constanța primea o adevărată lovitură, după ce a fost testată pozitiv la Roxadustat. Astfel, la vârsta de 31 de ani, Simona Halep a primit o suspendare de patru ani de zile.

După un an și jumătate de luptă, în care a căutat toate căile pentru a reveni pe teren, Simona Halep a obținut o victorie importantă: Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne a decis ca pedeapsa să fie redusă de la patru ani la doar nouă luni. Astfel, Simona Halep începea deja să viseze frumos și spera că se va întoarce în elita tenisului, unde se afla în momentul în care a izbucnit scandalul de dopaj.

Acest lucru nu s-a întâmplat, întrucât românca a suferit mai multe accidentări care au împiedicat-o să se pregătească și să se antreneze așa cum și-ar fi dorit. Totodată, un alt factor important i-a tăiat elanul atletei: nu a primit înapoi locul pe care îl avea în clasamentul WTA înainte de a fi suspendată. Astfel, acest lucru a transformat-o pe Simona Halep într-o jucătoare de pluton, care era nevoită să participe la turnee mici și să aștepte wild-carduri din partea organizatorilor turneelor de Grand Slam.

Sunt împăcată, știu că nu am greșit cu nimic față de tenis. Sunt curată. Nu m-a afectat cu nimic pe parte mentală, doar că m-a scos din circuit. Sunt aici, sunt bine emoțional, asta este cel mai important.

(n.r. Dacă juca în continuare în cazul în care primea punctele înapoi) Poate că m-ar fi ajutat mental, să mă antrenze zi de zi. Poate intram la multe turnee, poate era un ajutor și continuam anul acesta. Dar, poate sunt semne că trebuie să mă opresc. Asta e, se întâmplă în viață. Tot timpul m-am gândit că poate e un motiv spre bine, poate e momentul să privesc în altă direcție”, a mai spus Simona Halep.

Momentul în care a simțit că are lumea la picioare

De-a lungul anilor, Simona Halep a reușit să obțină rezultate remarcabile și a ocupat, timp de 64 de săptămâni, prima poziție în ierarhia WTA. Din toate momentele frumoase pe care le-a trăit datorită sportului alb, sportiva din Constanța a ales unul singur, care a făcut-o să simtă că are lumea la picioare.

În 2018, Simona Halep reușea să se impună la Roland Garros, în urma unui meci memorabil împotriva americancei Sloane Stephens.

(n.r. Care este cel mai frumos moment din carieră?) Primul titlu de Grand Slam. Chiar dacă ești numărul 1 și nu ai un trofeu de Grand Slam, nu esti un număr 1 adevărat. Deci, cu siguranță, anul 2018, la Roland Garros”, a mai declarat Simona Halep.

Simona Halep, legenda tenisului românesc

Simona Halep este, fără îndoială, cea mai importantă jucătoare de tenis din istoria României. Născută pe data de 27 septembrie 1991, în Constanța, aceasta a atins prima poziție a clasamentului WTA în două rânduri, între 2017 și 2019.

A ocupat această poziție timp de 64 de săptămâni, fiind din acest punct de vedere a zecea din istoria tenisului în clasamentul longevității ca lider al circuitului. Halep a încheiat anii 2017 și 2018 pe primul loc în lume în clasamentul WTA.

Pe lângă faptul că este cea mai importantă jucătoare de tenis din istoria României, Simona Halep a reușit să își pună amprenta și la nivel mondial, câștigând două turnee de Grand Slam: Roland Garros, în 2018, și Wimbledon, în 2019. Anterior, Simona a pierdut alte trei finale: două la Roland Garros, în 2014 și 2017, și una la Australian Open, în 2018. În 2014, constănțeanca a disputat și finala Turneului Campioanelor, iar de-a lungul carierei a câștigat 24 de titluri WTA la simplu și a disputat alte 18 finale.

Performanțele importante pe care le-a înregistrat pe terenul de tenis i-au adus Simonei Halep premii consistente, câștigând peste 40 de milioane de dolari din sportul alb. Această sumă o plasează pe poziția a treia într-un top al câștigurilor, după surorile Williams.

Citește și: https://vivafm.ro/stire/2025/02/04/alexandru-muraru-presedinte-sie/

Citește și: https://vivafm.ro/stire/2025/02/04/poli-evitarea-retrogradarii/

Vizitează și: Transylvania Open

Distribuie

Vezi ultimele știri...

Proiect pentru copiii aflați în risc de separare de familie

Administrațiile locale din județul Botoșani, instruite pentru gestionarea eficientă a situațiilor de criză

George Hojbotă, noul șef al Gărzii de Mediu Suceava

Sportul românesc mai pierde un campion!

Ultimele știri